Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.06

A melbourne-i vérfürdő - sport és politika összefonódása

47134.jpg

Zádor Ervin vérző szemöldökkel a meccs után

Ma van a 64. évfordulója a melbourne-i vérfürdőnek, ami a vízilabda történetének leghíresebb összecsapása. A két, politikai indíttatásból feltüzelt válogatott, Magyarország és a Szovjetunió között zajló összecsapásra az 1956-os forradalom leverése után egy hónappal került sor. A köztudatba olimpiai döntőként vonult be, de igazság szerint az ötkarikás játékok hatos döntőjének egyik mérkőzése volt a magyar-szovjet küzdelem. Az összecsapást megelőző események miatt hatalmas volt az érdeklődés, a hatezer férőhelyes stadionba állítólag nyolcezer ember zsúfolta be magát és a néhány font értékű jegyek is „aranyáron” keltek el.

10255.jpg

Az '56-os forradalom kezdete - a Sztálin-szobor ledöntése

A magyar játékosok már repülőn ültek, amikor eljutott hozzájuk a hír: a szovjet csapatok megindultak Magyarország felé. A politikai helyzetnek köszönhetően a kiutazás sem volt egyszerű, a francia repülők ugyanis nem szálltak le Budapesten a harcok miatt, így Csehszlovákián keresztül jutottak el Ausztráliába. A szabadságharc vérbefojtásának hírére, a szovjet elnyomás elleni tiltakozásul Hollandia, Svájc és Spanyolország bojkottálta a játékokat, miután a Nemzeti Olimpiai Bizottság több nemzet nyomása ellenére az olimpia megrendezése mellett döntött.

Az 1956. november 22-én kezdődő torna minden meccsét hatalmas üdvrivalgás közepette játszotta végig a magyar válogatott, a közhangulat a mieinket támogatta, de mindenki a december 6-i, Szovjetunió elleni mérkőzést várta. Az olimpiai medencében egymásnak feszült két olyan ország csapata, akik több ezer kilométerrel távolabb véres harcban álltak egymással. A mérkőzés elképesztő magyar fölénnyel zárult, 4-0 lett a vége, mégis más események miatt maradt emlékezetes az egész világ számára.

10257.jpg

A nézők állva izgulták végig a feszült hangulatú meccset

A játékidő a végéhez közeledett, ám az oroszok nem viselték méltón a vereséget: egyik játékosuk lekönyökölte Zádor Ervint, a magyar válogatott legfiatalabb tagját, akinek felszakadt a szemöldöke. Zádor először az öltözők felé úszott, de csapattársai a nézők felé irányították, hogy mindenki lássa, milyen munkát végeztek a szovjetek. Szemöldökéből patakokban folyt a vér, ami úszás közben vörösre festette körülötte a vizet. Látva a tribün előtt végigsétáló csurom vér Zádor Ervint, a nézők indulatai elszabadultak, átugráltak a korlátokon és voltak, akik nem a magyarok győzelmére, hanem a szovjetek meglincselésére koncentráltak, ezért az orosz csapatot rendőrök menekítették ki az uszodából.

10256.jpg

A magyar válogatott 1956-ban

Másnap a jugoszlávok elleni 2-1-es győzelmet követően a magyar válogatott átvehette a viszontagságos körülmények között megszerzett aranyérmet, amely 1932, 1936 és 1952 után negyedik volt a sorban. Az 1956-os melbourne-i olimpián a magyar sportolók, ahogyan itthon harcoló társaik, igyekeztek helytállni és remek szereplésüknek köszönhetően az éremtáblázat negyedik helyén végeztek a Szovjetunió, az USA és a házigazda Ausztrália mögött. Aranyérmet nyert Papp László bokszoló, az Urányi János-Fábián László kajak-kenu kettős és a magyar vízilabda-válogatott.

 

Forrás: 
https://m4sport.hu/2016/12/06/a-vizilabda-tortenetenek-leghiresebb-osszecsapasa-a-melbourne-i-verfurdo/
A képek forrása:
https://mult-kor.hu/a-melbourne-i-verfurdo-a-medenceben-bosszultuk-meg-a-forradalom-eltiprasat/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Looeta fizmjr

Jblrnm, 2022.05.07 07:30

order prednisolone 20mg sale - <a href="https://gabapentinx.store/">order generic neurontin 800mg</a> tadalafil cheap

Nbqtpy ngwzxx

Gogpjb, 2022.05.03 08:32

sildenafil 150mg pill - <a href="https://bestusasild.com/">viagra 100mg england</a> sildenafil 100mg us