Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.30

A Wright fivérek és a repülés hőskora

wright-fiverek.jpg

A Wright fivérek

1903. december 17-én, Kitty Hawkban (Észak-Karolina) emelkedett levegőbe a történelem első repülőgépe, melyet egy amerikai testvérpár, Wilbur és Orville Wright épített meg, több éves kitartó kísérletezés után. A Flyer I-es sikere új korszakot nyitott az emberiség történetében, a Wright fivérek érdemeit pedig tovább fokozza az a tény, hogy a repülőgépek gyártása 100 esztendő elteltével is az általuk felismert alapelvek szerint zajlik.

A testvérek közül Wilbur 1867-ben, Orville pedig 1871-ben látta meg a napvilágot. A két feltaláló állítólag azután kezdett el a repülés gondolatával foglalkozni, hogy apjuk 1878-ban egy helikopter makettjével ajándékozta meg őket. Az akkor még álomszerűnek tűnő találmány mellett a fivérek később más gépekkel is szívesen foglalatoskodtak. Több vállalkozásba fogtak: az 1880-as évek végén nyomdát alapítottak, majd újságírásba kezdtek, később pedig kerékpárgyártásból szereztek maguknak tekintélyes vagyont. Ez utóbbi üzletágból származó jövedelemből finanszírozták a repülőgép feltalálását eredményező kísérleteket is.

Kutatásaikat egészen az alapoktól, a hajózás leghétköznapibb ismereteitől kezdték meg, majd végigvették Leonardo da Vinci és a kortárs feltalálók, többek között Otto Lilienthal, Samuel Langley és Octave Chanute tervrajzait és megfigyeléseit. Bár nem rendelkeztek mérnöki diplomával, aprólékos vizsgálataik, kérdésfeltevéseik már a repülés elméletében is forradalmi változásokat idéztek elő: kerékpárműhelyükben született meg többek között a háromtengelyű vezérlés gondolata, a „szárnyhajlítás” technikája, itt kristályosodtak ki a repülőgép irányításának alapelvei, és ugyancsak ezen a helyen készült el az első légcsavar, vagyis propeller, melynek alapanyaga még fa volt. Orville és Wilbur munkájában komoly segítséget jelentett egyik alkalmazottjuk, Charles Taylor szakértelme, aki nem csak a légcsavar, illetőleg a szárny formájának kikísérletezésére szolgáló szélcsatorna megépítésében jeleskedett, de az ő nevéhez fűződött az első – léghűtéses, négyhengeres – repülőgépmotor megalkotása is.

Wrighték először is az Otto Lilienthal által is használt siklórepülőgép továbbfejlesztett változatait küldték a magasba. Egy meteorológus ismerősük javaslatára a fivérek 1900-tól már nem az Ohio állambeli Daytonban, hanem az Atlanti-óceán partján található Kitty Hawkban folytatták vizsgálataikat, ott ugyanis az erős széljárás jóval kedvezőbb feltételeket biztosított a tesztek végrehajtásához. Orville és Wilbur 1903 folyamán Észak-Karolinában építették meg első repülőgépüket, melyet december 14-én próbáltak legelőször levegőbe juttatni, ám a kísérlet során a Flyer I-es szárnya a földbe csapódott. A kudarc után több napos javítási munkálatok következtek, mígnem december 17-én – először az idősebb testvér, Wilbur irányításával – a történelem első repülőgépe ismét megpróbált a levegőbe emelkedni, és ezúttal már sikerrel teljesítette a kitűzött célt. Az első „út” mindösszesen 12 másodpercig tartott, és 39 méteres távolságot jelentett, ezen a napon azonban a fivérek – felváltva – további három próbát is végrehajtottak, melyek közül a negyedik már egy perces légi utazást eredményezett.

1903-dec-17.jpgAz első felszállás 1903. december 17-én

1-ev-mulva-1904-november.jpgEgy év múlva, 1904. novemberében már magasabbra szálltak  

Talán hihetetlennek tűnik, de ezek az apró „ugrások” jelezték a repülés korának kezdetét, és a Wright fivérek 1903. december 17-i kísérletének köszönhetjük, hogy a repülőgépek ma már több órán át és több ezer kilométeren keresztül is képesek odafenn maradni. Persze, az első sikerek után a feltalálókra még hosszú és keserves küzdelem várt: további öt évre és számos prototípusra volt szükség ahhoz, hogy Wrighték egy óránál tovább utazhassanak a levegőben. A repülőgépek fejlődése az 1910-es évekre mindinkább felgyorsult, amiből – jellemző módon – legelőször a hadipar profitált.

wright-fele-motor-1910.jpgA Wright-féle motor 1910-ből

 

Forrás: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1903_december_17_eloszor_szall_fel_a_wright_testverek_repulogepe/
A képek forrása:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wright_brothers

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gbuvff dukqrl

Fdzsjn, 2022.05.03 10:23

viagra 25mg - <a href="https://bestusasild.com/">order sildenafil 100mg pill</a> order sildenafil 150mg for sale