Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.01

Maszk és iszlám - egy internetes álhír nyomában

1.jpg

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy csak a nyilvános tweeteket és Facebook bejegyzéseket tudtam megvizsgálni, de annak alapján is el lehet mondani, hogy szép kis utat járt be a fenti poszt, melynek magyar fordítása így hangzik:

„2300 éve, jóval az iszlám megjelenése előtt, az arabok felfedezték, ha az embereket arra kényszerítik, hogy eltakarják az orrukat és a szájukat, ezzel megtörik az akaratukat és elveszik a személyiségüket. Ez alárendeltté teszi őket. Ezért kötelezték a nőket, hogy egy szövettel takarják el az arcukat, amit később az iszlám úgy értelmezett, mint az engedelmesség jelképét Allah, a hárem tulajdonosa és a király felé. A modern pszichológia alátámasztja, hogy arc nélkül képtelenek vagyunk individuumként létezni. A kisgyermek, ha tükörbe néz, felfedezi, hogy más, mint a többiek. A maszk az egyéniség eltörlésének a kezdete. Aki nem ismeri a saját történelmét, arra ítéltetik, hogy megismételje azt.

Kevin Sorbo nevével társítják az eredeti üzenetet, melyet augusztus 8-án a Twitteren tett közé. Átnéztem Kevin Sorbo összes augusztusi tweetjét, és tény, hogy a színész, akit mi magyarok leginkább a „Herkules kalandjai” című ’90-es évekbeli tv-sorozatból ismerhetünk, elég aktív maszkellenes politikát folytat, ám ennek nem akadtam nyomára. Csak ezt a képernyőfelvételt találtam:

2.png

Mi történhetett? Két verzió lehetséges:

1. Valóban tőle származik a poszt, ám később törölte vagy törölték. Ebben az esetben nem értem, hogy az összes többi, szintén erősen maszkellenes posztja miért maradhatott, innen lehet szemezgetni: https://twitter.com/KSorbs

2. Visszaéltek a nevével és bedobták a posztot az internet mocsarába, mintha Sorbo találta volna ki.

A bejegyzést, mivel jó sok ellenzője akad a kötelező maszkviselésnek, többen is megosztották, sőt kiegészítették egy kis pszichológiával. Na nem az eredeti posztot, mivelhogy az már augusztus közepén sem volt fellelhető, ha egyáltalán valaha is létezett, hanem a következőt:

3.png

Nagyjából egy időben (aug. 20-a körül) jelent meg – Twitteren és Facebookon is – ezzel az igencsak szemléletes képpel ellátott poszt:

 4.png

5.png

Itt már Kevin Sorboról nem esik szó, helyette egy bizonyos Tury Carponak tulajdonítják eme értékes gondolatokat. Neki nincs Twittere, a Facebook profilja szerint pedig Mexikóvárosban élő, alternatív terápiákban jártas Reiki mester. Ja, és csak spanyol nyelven posztol.

Tény, hogy az Egyesült Államokból induló bejegyzés jó nagy kört tett meg a világban, augusztus 25-től szeptember végéig rengeteg megosztást kapott, s még most is felbukkan időnként #BurnYourMask, #SaveTheChildren címkékkel társítva.

Függetlenül attól, hogy ki az eredeti szerzője, és miért nem vállalja a nevét, a legnagyobb probléma ezzel a tartalommal az, hogy történelmi és vallási kontextusba ágyazva, hamis adatokra támaszkodva próbál tiltakozni egy nagyon is jelenkori probléma, a maszkviselés kötelezettsége ellen.

Lássuk mindjárt az első mondatot: „2300 éve, jóval az iszlám megjelenése előtt az arabok felfedezték, ha az embereket arra kényszerítik, hogy eltakarják az orrukat és a szájukat, ezzel megtörik az akaratukat és elveszik a személyiségüket.” Mint tudjuk, Kr.u. 622, „Mohamed futása” Mekkából Medinába (ami nem futás volt, hanem önkéntes kivándorlás) az iszlám időszámítás kezdete, aarab nép legrégebbi történeti emlékei pedig az iszlám kialakulását megelőző két(!) évszázadra tehetők. A szöveg szerzője mégis Kr.e. III. századi eseményre utal. Kíváncsi lennék, honnan vette a 2300 évet? Valóban az akarat megtörése és az egyéniség elfojtása lenne a cél? Mit mond erről a Korán? A fátyol (amit arabul „hidzsádnak” hívnak) az iszlám szent irata szerint nem az elnyomás jele, hanem védi az asszonyokat a parázna tekintetektől: „Próféta! Mondd a feleségeidnek, a leányaidnak és a hívők feleségeinek, hogy borítsák az orcájukra köntösük egy részét! Így érhető el leginkább az, hogy elismertessenek és ne zaklattassanak.” (Korán, 33:59) Azért ne essünk a ló túlsó oldalára sem, ne higgyük, hogy minden elfátyolozott nő elégedett az arab világban! Erről majd egy másik alkalommal írok.

„Ez alárendeltté teszi őket. Ezért kötelezték a nőket, hogy egy szövettel takarják el az arcukat.” Fadwa El-Guindi antropológus Modesty, Privacy and Resistance (1999) című könyvében leírja, hogy az arc részleges vagy teljes eltakarása nem arab találmány. Az ókori Mezopotámiából ered, ahol csak a tekintélyes nők használhattak fátylat(!), prostituáltaknak és szolgálóknak viszont tilos volt. A fátyol jelezte a társadalmi ranglétrán való elhelyezkedést. Ezt a hagyományt vették át a perzsa Akhaimenida-dinasztia uralkodói, akik ilyen módon rejtették el feleségeiket és ágyasaikat a kíváncsi tekintetek elől. Az előkelő görög és bizánci nőket szintén elzárták a nyilvánosságtól. 

Valószínű, hogy az arc eltakarásának hagyománya időszakokon át folytatódott, bár erről kevés képes dokumentum tanúskodik; El-Guindi szerint ez az ókori mediterrán és közép-ázsiai hagyományok folytatásából származott. Egyébként a Biblia is említést tesz több helyen a fátyolviselésről, pl.: „Rebeka is felemelé szemeit s meglátá Izsákot, és leszálla a tevéről. És monda a szolgának: Kicsoda az a férfiú, a ki a mezőn előnkbe jő? A szolga pedig monda: Az én uram ő. Akkor fogta a fátyolt és elfedezé magát.” (1 Mózes 24: 64-65)

Az már csak hab a tortán, hogy az előkelő európai nők még az újkorban is bársonymaszk mögé rejtették arcukat, például, amikor hosszabb sétára vagy utazásra indultak, mert a napbarnított bőr csúnyának számított. Ezt az álarcot az 1500-as években nem pántok segítségével erősítették a fejre, hanem a nőknek egy, a maszk belsejére erősített gyöngyre kellett ráharapniuk, hogy le ne essen. A férfiak gyakran emlékeztették női kísérőiket a tűző nap veszélyeire, hiszen így hölgytársaik egész úton csöndben voltak. :)

6.jpg

„…amit később az iszlám úgy értelmezett, mint az engedelmesség jelképét Allah, a hárem tulajdonosa és a király felé.” Ezzel kapcsolatban megemlíteném, hogy Reza Pahlavi iráni sah 1936-ban betiltotta a csadort, mivel összeférhetetlennek tartotta a modernizációval kapcsolatos célkitűzéseivel. „A rendőrök letartóztatták a fátylat viselő nőket, és fátylukat erőszakkal is eltávolították arcuk elől. Ez az eljárás megalázta a síita hivatalnokokat, sőt sok átlagos nőt is, akiknek a nyilvánosság előtti megjelenés elfedésük nélkül egyenlő volt a meztelenséggel.” (El-Guindi, 1999. 174. o.) Sokan inkább vállalták a pénzbüntetést is. Ebben az időszakban a csador viselése több hátránnyal járt, mint előnnyel (akadály volt a társadalmi ranglétrán való előrehaladásban, elegáns hotelek elutasították a csadorban megjelenő vendégeket), mégsem az uralkodónak engedelmeskedtek, hanem a hagyománynak. Az új Iszlám Köztársaság kormánya 1980-tól aztán visszaállította a fátyol hordását. Hárem tulajdonosa? Nem minden arab férfinak van háreme, akinek a felesége eltakarja az arcát. :)

„A modern pszichológia alátámasztja, hogy arc nélkül képtelenek vagyunk individuumként létezni. A kisgyermek, ha tükörbe néz, felfedezi, hogy más, mint a többiek.” Ez kétségtelen tény, minden jó hazugságban van némi igazság, csak azt nem értem, hogyan kapcsolódik az előbbi gondolathoz a következő mondat: A maszk az egyéniség eltörlésének a kezdete.” Micsoda logikai bukfenc ez? Hiszen nem éjjel-nappal kell annak a gyermeknek maszkot hordania! 5 éves kor felett (akkkortól kötelező Romániában a maszkviselés) nem lehet neki megmagyarázni, hogy amikor kimegyünk sétálni vagy a boltba vásárolni, maszkot kell hordani, így vigyázunk mások és saját magunk egészségére? Az én 6 évesem szó nélkül tudomásul vette, mikor elmondtam neki, miről van szó, pedig van saját akarata, és szokta is érvényesíteni. :) Kisgyerekes szülőként inkább úgy gondolom, hogy ezzel az embertársaink iránti felelősségre neveljük őket.

„Aki nem ismeri a saját történelmét, arra ítéltetik, hogy megismételje azt. Ennek elkerüléséhez, úgy gondolom, a következőket kellene tenni:

1. Ne higgy el mindent, amit megpróbálnak elhitetni veled, bármennyire is szimpatikus számodra néhány interneten keringő hazugság! Elég példa van a történelemben arra, hová vezetett a vakbuzgóság, mégha jó szándékkal társult is.

2. Tudj meg többet a régi korok járványaival kapcsolatos egészségügyi előírásokról! Meg fogod látni, hogy az oltásoktól való félelem egybeesik az első oltás megjelenésével (1796), és 1919-ben, a spanyolnátha idején Maszkellenes Liga alakult San Franciscoban. Krízishelyzetben – s a mostani is ilyen – mindig érzékenyebben reagálunk a kívülről jövő hatásokra, különösen, ha korlátozzák mindennapi tevékenységeinket. Ezek természetes emberi reakciók.

3. Tégy egy bátor dolgot, megosztás előtt nézz utána az infóknak! A Do One Brave Thing! (BRAVE) projekt többek között segít az online propaganda felismerésében is. Itt találsz több infót: https://onebravething.eu/hu/rolunk/. Egy Oszd okosan nevű panel is van a menüpontok között, amelynek célja az, hogy ellenállóbbá tegye a fiatalokat a hamis információkkal szemben: https://onebravething.eu/hu/brave-nyomozoszolgaltatas/ Elég, ha bemásolod a gyanús cikk URL-jét, a legnyilvánvalóbb csalásokra azonnal fény derül. Persze a rafináltabb álhírek leleplezéséhez több idő kell…

az-arabok-felfedeztek-copy.jpg

VIGYÁZZ MAGADRA ÉS SZERETTEIDRE, NE CSAK A KORONAVÍRUSTÓL, 
A HAMIS HÍREKTŐL IS VÉDD ŐKET!

 

Források:
Fadwa El-Guindi: Modesty, Privacy and Resistance. Oxford UK, 1999. 
Pierre Briand: From Cyrus to Alexander. A History of the Persian Empire. Eisenbrauns, 2002.
https://nokvilaga.hu/mit-es-miert-visel-egy-muszlim-no/
https://vilag.transindex.ro/?cikk=12239
http://kozelakelet.blogspot.com/2013/12/burka-csador-es-tarsaik-avagy-muszlim.html

 

Muhi Csilla

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ryefrk xnrmva

Noryah, 2022.05.03 13:47

viagra 150mg for sale - <a href="https://bestusasild.com/">cheap sildenafil generic</a> viagra pills 100mg