Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.26

Penicillin - egy találmány, ami a véletlennek köszönhető

ap_450603188.jpg

Alexander Fleming a laboratóriumában

1928. szeptember 15-én Alexander Fleming skót orvos és bakteriológus egy véletlennek köszönhetően felfedezte a ma penicillin néven ismert antibiotikumot. Fleming az I. világháborúban, Franciaországban, a brit hadsereg egészségügyi alakulatainál teljesített szolgálatot, ahol lehetősége nyílt a különböző sebgyógyítások tanulmányozására. A háború befejezése után Fleming további kutatásokat végzett, ám legnagyobb felfedezésének a penicillin feltalálása számít, ­ezzel nevét mindörökre beírta az emberiség nagy és eredményes kutatóinak könyvébe.

1928-ban Fleming már elismert bakteriológus volt, és a staphylococcusokkal foglalkozott, majd miután egy hónapos szabadságáról visszajött, észrevette, hogy a laboratóriumi asztalán felejtett baktériumtenyészetei közül az egyik penészgombával befertőződött.

A penészgombák lebontják a közvetlen környezetükben található szerves anyagokat, miután tehát a staphylococcus baktériumtenyészetbe egy penészgombatelep, a Penicillium notatum spórái kerültek, a foltok körül egy baktériummentes gyűrű alakult ki. Fleming izolálta a gombát, és megállapította, hogy az általa termelt anyag – ezt nevezte el penicillinnek – megakadályozza a baktériumok növekedését.

242032547_381294066696609_7377868999486440022_n.jpg

A képen a Penicillium notatum gomba telepei láthatóak. 

Rájött, hogy a penicillin az emberi szervezetben a baktériumok egy részét elpusztítja, de a fehérvérsejtekre nincs hatással, így alkalmas a mikroorganizmusok okozta fertőzések kezelésére. Fleming 1929-ben publikálta felfedezését, de cikkére évekig nem figyelt fel senki. Látva, hogy nem foglalkoznak a felfedezésével, Fleming megpróbált egyedül nagyobb mennyiségű penicillint előállítani, de az anyagot nem tudta kellőképpen izolálni. A harmincas években folytatta kísérleteit, de mivel vegyész képesítéssel nem rendelkezett, így komolyabb eredményt nem tudott felmutatni.

A penicillin kémiai azonosítását, majd tiszta formában történő előállítását az ausztrál származású Howard Florey és a német ­emigráns ­Ernst Chain végezte el, majd a flemingi alapokra építve kidolgozták a tömegtermelés feltételeit is. 1942 végére már megkezdődött az ipari előállítása, így az 1944-es normandiai partraszállás idején pedig már elegendő penicillin állt a szövetséges katonák rendelkezésre. Penicillinnel először 1942-ben mentettek meg emberéletet, de a II. világháborúban csak a hadsereg tagjai kaphattak belőle.

A penicillinnek köszönhetően a harcok során megsérült katonáknál jóval kevesebb végtag-amputációt kellett végrehajtani, mint azelőtt, sőt a sebesülésekkel járó fertőzések száma is jelentősen lecsökkent.

Kutatásai során Fleming rájött, hogy ha túl kis dózisban adagolják a készítményt, vagy túl rövid ideig adják be a betegnek a szert, a baktériumok ellenállóvá válhatnak a penicillinnel szemben. Előadásaiban erre mindig felhívta a hallgatóság figyelmét, továbbá azt tanácsolta, hogy csakis indokolt esetben használjanak antibiotikumot a kezelések során.

penicllin.jpg

Amilyen formában mi ismerjük

Fleminget 1943-ban a Royal Society (Királyi Természettudományos Társaság, a legrégibb angliai tudományos társulat, amelyet 1660-ban alapítottak) tagjává választották, 1944-ben lovaggá ütötték, majd kutatásait és munkásságát elismerve 1945-ben Chainnel és Florey-val megosztva orvostudományi Nobel-díjat kapott.

Felfedezéseinek köszönhetően Alexander Fleming személyét halála után is általános tisztelet övezi. A Time magazin például a XX. század 100 legfontosabb embere közé választotta. Néhány évvel ezelőtt egy, brit orvosok körében végzett közvélemény-kutatás szerint az évszázad csodája a penicillin felfedezése volt – és szerintem igazuk volt.

 

Forrás: https://www.duol.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Xmfhdq zyyimi

Tubike, 2022.05.02 21:23

sildenafil 150mg usa - <a href="https://bestusasild.com/">viagra 100mg pills</a> sildenafil 100mg cheap