Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.30

Sem a bombák, sem dadogása nem tudta megállítani VI. György brit királyt

0_british-royalty-pic-circa-1950-king-george-vi-1895-1952-of-great-britain-who-reigned-from-1936.jpg

VI. György (színezett fénykép)

1939. december 11-én lépett trónra VI. György angol király, akit leginkább „A király beszéde” című filmből ismerhet a nagyközönség. Születésekor, 1895. december 14-én Albert névre keresztelték dédnagyanyja, Viktória királynő férje után, majd megkapta a York hercege címet is. „Bertie” – ahogy családi körben bizalmasan hívták – érzékeny gyerek volt, könnyen sírt. Edward bátyja árnyékában élt, s daliás termete ellenére sem volt népszerű.

Az I. világháború idején a haditengerészetnél, majd a légierőnél szolgált. Alkotmányos jogot és történelmet tanult, elsajátította a francia nyelvet, vallásra a canterburyi érsek oktatta, jártasságra tett szert a művészetekben és a zenében, kiválóan lovagolt és úszott. Dadogása miatt nehezére esett közéleti kötelezettségeinek teljesítése, főleg szénbányákat, gyárakat, vasúti üzemeket látogatott, ezért a közbeszédben csak „ipari hercegként” emlegették.

A kor szokásai és rangja ellenére szabadon választhatott feleséget Így kötött házasságot Lady Elizabeth Bowes-Lyonnal, aki bár I. Róbert skót király leszármazottja volt, a brit jog szerint közrendűnek számított. Két lányuk született, Erzsébet és Margit.

king_george_vi_and_queen_elizabeth_acknowledge_the_crowds_at_toronto_city_hall_during_the_1939_royal_tour_of_canada.jpg

A király és a királyné (lánykori nevén Lady Elizabeth Bowes-Lyon)

Beszédhibája miatt Albert rettegett a nyilvános szereplésektől. A legnagyobb megrázkódtatás ilyen téren 1925. október 31-én érte, amikor a Wembley arénában a Birodalmi Kiállítás záróbeszédét kellett a BBC mikrofonjába elmondania. A megalázó kudarc hatására egy ausztrál születésű beszédterapeuta, Lionel Logue segítségével gyakorolni kezdett, és kemény munkával sikerült úrrá lennie az életét megkeserítő fogyatékosságán.

Amikor 1936. január 20-án meghalt V. György király, a trón Edwardra szállt. Alig egy év múlva, 1936. december 11-én Edward lemondott  a trónról, hogy Wallis Simpsont, a kétszeresen elvált, amerikai társasági hölgyet feleségül vehesse, így Albertre szálltak a királyi kötelességek.

huty1719505.jpg

VIII. Edward és Wallis Simpson, a hölgy, akiért lemondott a trónról

a Trónra lépésekor a VI. György nevet vette fel. Királyságának korai szakaszát beárnyékolta a közelgő világháború. Amikor 1939 szeptemberében országa háborúba szállt a náci Németország ellen, az ismétlődő német bombázások ellenére a Buckingham Palotában maradt feleségével, és sorra látogatta a harcoló katonákat. Népszerűségét tovább növelte azáltal, hogy legyőzve dadogását a II. világháború alatt rádióbeszédeivel tartotta a lelket honfitársaiban.

cultura-george-vi-winston-churchill-kicsi.jpg

VI. György és Sir Winston Churchill, Nagy-Britannia miniszterelnöke

Ekkor már Winston Churchill volt a miniszterelnöke, akit kezdetben egyáltalán nem kedvelt, de hamarosan szoros barátság alakult ki közöttük. VI. György erős dohányos volt, amit a háború feszültsége, beszédhibájával való folytonos küzdelme csak erősített. 1951-ben rákkal megműtötték. 1952. január 31-én még búcsút intett a repülőtéren Ausztráliába utazó lányának, Erzsébetnek, majd pár nap múlva holtan találták ágyában. Alakját milliók számára tette emberközelivé a 2011-ben nagy sikerrel vetített, négyszeres Oscar-díjas film, A király beszéde Colin Firth főszereplésével.

800px-queen_elizabeth_ii_in_march_2015.jpgVI. György lánya, II. Erzsébet angol királynő

 

Forrás: https://cultura.hu/
A képek forrása: https://commons.wikimedia.org/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Iknnow apjsof

Loqntt, 2022.05.02 22:22

viagra 150mg canada - <a href="https://bestusasild.com/">order sildenafil online cheap</a> sildenafil 50mg for sale