Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.14

Thor Heyerdahl expedíciói

raii.inmuseum.jpg

Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/RaII.InMuseum.jpg

Kon-Tiki a neve annak a tutajnak, amelyet Thor Heyerdahl norvég néprajzkutató és felfedező épített és használt 1947-es expedíciója során. Az utazással Heyerdahl a gyakorlatban bizonyította, hogy a Kr.u. VI. században „primitív” eszközökkel is lehetséges volt átkelni a Csendes-óceánon, Dél-Amerikából Polinéziába.

A tudósok korábban sokat vitáztak arról, hogy Polinéziát lehetséges volt-e Dél-Amerika felől elérni, illetve benépesíteni. Heyerdahl elmélete szerint Polinézia (ill. annak jelentős területei, népcsoportjai) az inkák előtti Dél-Amerikából települt be. Az elmélet a mai napig vitatott, azonban ellenzőinek legfőbb érvét (az adott technológiai színvonalon nem volt lehetséges óceánjáró tengeri járművek készítése) Heyerdahl látványosan cáfolta meg. Jelenlegi ismereteink szerint azonban az áttelepülés – ha egyáltalán megtörtént – semmiképpen nem volt annyira tömeges, mint azt Heyerdahl feltételezte volt.

A tutaj neve, Kon-Tiki az inka napisten, Virakocsa nevének egy régi formája. Az expedícióról Heyerdahl azonos címmel rendkívül sikeres könyvet is írt, melynek alapján 1951-ben Oscar-díjas film is készült.

Az expedíció Peruban kezdődött, ahol spanyol hódítás-korabeli képi ábrázolások és dél-amerikai őslakosok szájhagyománya alapján Heyerdahl és öt társa megépítette egy balsafa tutajt. 1947. április 28-án indultak Callao kikötőjéből, és 101 napos utazás után érkeztek meg augusztus 7-én a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó Raroia korallszigetre. Az út kb. 8000 km-nyi távja során bebizonyosodott, hogy a tutaj és az alkalmazott ősi módszerek sokkalta tengerállóbbak, mint azt a tengerészeti szakértők hitték.

Thor Heyerdahl 1955-ben egy barátjával járt a Húsvét-szigeten. Elszállítottak és felállítottak egy moai szobrot, ezzel bebizonyítva, hogy nem kell egy ilyen felállításához sok ember. 1969-ben a Ra nevű papirusztutajjal szeretett volna elhajózni Marokkóból Amerikába. A tutajt a Csád-tónál dolgozó hajóépítők készítették. Négyezer mérföld után a hajó szétesett, de egy évvel később egy újabb tutajjal – a Ra II-vel (lásd a képet) – már meg tudták tenni az utat. Mit bizonyít ez? Azt, hogy lehetséges valamiféle kapcsolat az egyiptomi piramisok és a közép-amerikai piramisok között, bár funkciójukat tekintve – mint tudjuk – más jellegűek volt: az amerikai piramisok templomok voltak, különböző vallási szertartások bemutatására építették őket, míg az egyiptomi piramisok sírhelyek.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Thor_Heyerdahl

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.