Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.09

Wojtek, a medve, aki katonai rangot kapott a második világháborúban

wojtek_the_bear.jpg

Wojtek egy lengyel katonával

1939-ben kitört a háború és Lengyelország nagyon hamar abban a helyzetben találta magát, hogy a két nagyhatalom, Németország és a Szovjetunió kettéosztják területét. A lengyel katonák egy jó részét Szibériába vitték, ahol különböző munkatáborokban dolgoztak, azonban amikor Hitler megtámadta Sztálinékat, akkor a lengyel foglyok egy része katonának állt. A lengyelek a németek ellen vonultak, voltak viszont olyanok is, akik Iránban álltak szolgálatba. Itt történt, hogy a katonák egy napon találkoztak egy pásztorral, aki egy fiatal kis medvebocsot vitt a hátizsákjában. A medve szüleit vadászok lőtték le, így a pásztor magához vette, hogy felnevelje az állatot. A pásztortól egy rövid kitérővel került a medve a 22. tüzérségi ellátó századhoz.

A lengyel katonák hamar megbarátkoztak vele, és a Wojtek nevet adták neki. Eleinte nehezen evett, vodkás üvegből itatták sűrített tejjel. Később a sör vált a kedvenc italává, esténként általában elfogyasztott egy üveggel. Wojtek hamar eltanult egy s mást az őt körülvevő katonáktól, például szalutálni, de azt esti sörözésekben is részt vett, ráadásul saját csajkájával. Minden tevékenység közül talán a birkózást szerette a legjobban. Gyakran kelt birokra hadtársaival, viszont sosem ártott senkinek, maximum pár elszakadt ruha volt a játék eredménye.

birokozo-maci.jpg

A birkózó medve

A medve elkísérte a katonákat Irakon és Szírián át egészen Egyiptomig. Egy éjszakai tolvajt is sikerült elfognia, amikor az megpróbálta kifosztani az egyik tábori sátrat, ám Wojtekkel találta magát szemben. A nagy lármára a lengyelek felébredtek és elfogták az illetéktelen behatolót. 1943-ban úgy tűnt, hogy az állat és a katonák útjai elválnak, amikor a csapat új feladatot kapott: részt venni az olaszországi offenzívában. A hajón történő utazásnak azonban szigorú szabályai voltak: kabalaállatot vagy egyéb „háziállatot” nem lehetett a hajóra felvenni. Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha Wojteket felvennék a seregbe, hogy ő is a katonákkal utazhasson. Így lett Wojtek hivatalosan is a lengyel hadsereg közlegénye.

cimer.jpg

Ha már Wojtek katonává vált, akkor ki is vette a részét a harcokból. Monte Cassino ostrománál a szövetséges ütegeknél segédkezett, lőszeres ládákat hordott a raktárból az ágyúkig. A medve hősies helytállásának híre gyorsan elterjedt a katonák között, és nem sokkal később a 22. tüzérségi ellátó század címere is megváltozott: Wojteket ábrázolta, ahogy töltényeket szállít. A medve a háború után tizedesként szerelt le, és az edinburgh-i állatkertben lelt otthonra. 21 évesen, 1961-ben hunyt el.

szobor.jpg

Wojtek szobra Krakkóban
 

Forrás: https://www.facebook.com/hihetetlen.tortenelem
A képek forrása: http://wikipedia.org

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pucrls mclavr

Ysdstg, 2022.05.03 18:52

buy sildenafil 100mg pills - <a href="https://bestusasild.com/">sildenafil 50 mg</a> cheapest viagra