Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.27

Ezer éve érkeztek a vikingek Amerikába

wallpaperdog-5545932.jpg

Egy új kormeghatározási technológiával holland kutatók megállapították, mikor érkezhettek a vikingek Észak-Amerikába: a kanadai Új-Fundlandon lévő L'Anse aux Meadows településen egykoron felfedezett viking falu házaihoz használt faanyagot vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a térséget 1021-ben vették birtokba az Európából érkezett hajósok.

Észak-Amerikában Grönlandon kívül ez az egyetlen település, amelyről igazolták, hogy a vikingek alapították. A falu maradványait még 1960-ban fedezték fel, és a hosszas ásatások nyomán igazolták, hogy a település házai a legkorábbi európai származású építészeti szerkezetek Észak-Amerikában, amelyeket valamikor a XI. században emeltek.

Egy 992-ben bekövetkezett napkitörést használva vonatkozási pontként az új kormeghatározási technika segítségével a Groningeni Egyetem kutatói megállapították, hogy 471 évvel Kolumbusz Kristóf első útja előtt érkezhettek a térségbe az első európai hajósok.

A vikingek korát a történészek 793-1066-ra teszik, ebben az időszakban a skandináv hajósok számos alkalommal átkeltek az Atlanti-óceánon. A hagyományos radiokarbonos kormeghatározással a régészek az új-fundlandi település korát nem tudták pontosan megállapítani.

Az új kormeghatározás arra a tényre épül, hogy a napkitörések egyik fajtája, az ún. korona-anyagkidobódások (coronal mass ejection, CME) „ujjlenyomatai” látszódnak a fák évgyűrűiben. Köztudott, hogy 992-ben történt egy jelentős korona-anyagkidobódás. A településről vizsgált faanyagmintákban, amelyek három különböző fából származnak, a kutatók kimutatták, hogy 29 évgyűrű az e napkitörés utáni időszakban alakult ki.

Nem helyi őslakosok vágták ki ezeket a fákat, mivel bizonyíték van fémpengék használatára, amellyel ők még nem rendelkeztek – magyarázta Michael Dee, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Azt nem tudni, mennyi ideig maradhattak a vikingek a térségben, valószínűleg egy évtizedig vagy kevesebb ideig, és valószínűleg mintegy száz skandináv ember volt jelen egyidejűleg. Az épületek hasonlítanak azokhoz, amelyeket a vikingek Grönlandon és Izlandon építettek – tette hozzá.

L'Anse aux Meadows települése legalább nyolc épületből állt, közöttük volt egy kovácsműhely és egy kohó, továbbá egy fűrészüzem, amely egy hajókészítő műhely számára termelt.

A fenti képen rekonstruált viking kori épületek láthatóak L'Anse aux Meadowsban.

 

Forrás: https://mult-kor.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bfbywm ykhwct

Qabcpm, 2022.05.07 05:11

prednisolone 40mg brand - <a href="https://cialisxb.store/">tadalafil 5mg over the counter</a> tadalafil 5mg canada

Tcozmr thjfyv

Jfudqg, 2022.05.06 07:59

female viagra - <a href="https://bestusasild.com/">brand sildenafil 50mg</a> sildenafil mail order us