Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.29

„A királyné fehér, a király pedig barna ménre ült, így vonultak be Fehérvárra” - Beatrix és Mátyás király esküvője

beatrix_und_matthias.jpg

Mátyás király és Aragóniai Beatrix

Aragóniai Beatrix, I. Ferdinánd nápolyi király leánya, Mátyás király második felesége az első magyar királyné, akinek 1476. december 12-i koronázásáról részletes egykorú leírással rendelkezünk.

Beatrix és Mátyás per procura, azaz képviselő általi házasságkötésére már 1476. szeptember 15-én sor került Nápolyban. Az eseményen a királyt unokatestvére, Dengelegi Pongrácz János erdélyi vajda képviselte. Ezután Beatrixot, aki ettől kezdve magyar királynénak címezte magát, és a nápolyi számadáskönyvek is így tartottak számon, díszes magyar és nápolyi főurakból álló kíséret vezette Magyarországra, amelynek tagja volt többek között Vingárti Geréb Péter felső-sziléziai főkapitány, Filipec János váradi püspök, Rozgonyi László és még sokan mások. A több száz lovasból álló, igen látványos és gazdag felszerelésű menet Székesfehérvár, a királyok és királynék koronázóvárosa felé igyekezett, amelynek falain kívül, a Budai kapu előtt, fényes külsőségek közepette fogadta Mátyás a leendő királynét több hazai és külföldi méltóság társaságában. Itt került sor első személyes találkozásukra is.

Kölcsönös üdvözlések, megajándékozások és köszöntések után Mátyás és Beatrix lóra szállt, majd bevonult a városba. Még aznap, majd a következő napon is misét hallgattak a Szűz Mária tiszteletére szentelt koronázótemplomban, végül a harmadik napon, 1476. december 12-én ugyanitt megtörtént a királyné-avatás. A vendégek és a főurak a királyné szállása elé vonultak, s a koronázótemplomba kísérték őt. Beatrix a koronázási menetben olasz divat szerint szabott vörös bársonyruhát viselt. 

Miután a templomba érkezett, az oltár mögött átöltöztették, arannyal átszőtt vörös bársonyruhát és palástot adtak rá. Közben Mátyás is fejére tette a Szent Koronát, és kezébe vette a királyi jelvényeket. A királynét az oltár elé vezették, ahol letérdelt, majd a nádor megkérdezte Mátyást, hogy akarja-e a királyné megkoronázását. Mátyás igennel válaszolt. Ezután Beatrix elmondta a számára előírt esküt, Vetési Albert veszprémi püspök pedig jobb vállán és karján szent olajjal felkente őt, azután a boszniai királlyal és a nádorral együtt a királyné fejére helyezte a koronát, melyben 25 nagy gyémánt, rubin és zafír volt. A szertartás végén Mátyás több előkelő személyt lovaggá ütött, végül a királyi palotához vonulva pompás ebéden látták vendégül a meghívottakat. Másnap Budára indultak, hogy a fővárosban megüljék lakodalmukat, és személyesen is összeházasodjanak.

matyas-eskuvo.jpg

Mátyás király esküvőjén több száz szakács szorgoskodott a várban

Kevesen tudják, hogy az esküvő helyszínéül szolgáló, akkori budai várban megrendezett hatalmas lakoma részletes menüsora is fennmaradt. 1476. december 15-én tartották hatalmas vendégsereg kíséretében magát a lakodalmat. Többek között a következő fogások kerültek az asztalra:

Fejedelmi leves Mi más is szolgálhatott volna az első királyi fogás alapjául, mint jó néhány tucat kövér kappan? A korban népszerű és legízletesebbnek tartott, válogatott alapanyagokból készült levest öt órán át főzték a király szakácsai.

Ettél már kígyóhalat? Valószínűleg nem. Olyan módon legalábbis biztosan nem, ahogyan Mátyásék 1476-ban, hiszen a menüben szereplő étel neve is igen sokat mondóan idegen a mai szokásoktól. Vagy mégsem? „Kígyóhal kardra szúrva, nyárson forgatva”.

Tikfik töltve (tyúkfi, vagy inkább ahogyan ma nevezzük: csirke) A csirkét bedörzsölték sóval, majd málnával, szamócával, fügével, mandulával töltötték, Mielőtt a kemencébe került volna, még azért egy kevés libazsírral is bekenték, hogy ki ne száradjon. “Aranyosra pirítva” került a király asztalára.

06.jpg

Ilyen lehetett egy királyi lakoma (Ópusztaszeri Reneszánsz Panoptikum)

A borban párolt káposztával tálalt kacsa és a kimaradhatatlan libasültek után helyet kaptak a rengeteg finomság mellett az esküvő helyszínétől igencsak távoli erdőkből „érkezett” vadak is. Így tálaltak „makkon perdült erdei disznót” borókásan elkészítve, „rozmaringos berbécset” parázson sütve (herélt kos), s persze sokféleképpen elkészített szarvas- és őzételeket, néhány száz nyúl társaságában…

Összesen 24 fogást szolgáltak fel az esküvőn. Közben a pohárnokok is serényen végezték kötelességüket: a király közvetlen parancsa szerint jártak el, így nem lehetett pohár a lakodalomban, amely akár egy percig is üresen áll. Akárhogy is, nem lehetett gyenge mulatság…

fresco_mural_medieval.jpg

A fényes esküvői helyszínen a kor legjobb európai zenészei szolgáltatták a talp alá valót


Forrás: 
https://mki.gov.hu/hu/hirek/aragoniai-beatrix-teiszler-eva-mki
https://visegradieskuvo.hu/blog/kivancsi-vagy-mit-evett-matyas-kiraly-es-beatrix-kiralyne-az-eskuvoi-lakoman/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pyjqja ujhxeg

Fqgomo, 2022.05.03 07:10

sildenafil 150mg for sale - <a href="https://bestusasild.com/">buy sildenafil 50mg pills</a> pfizer viagra 50mg