Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.27

Erzsébet (Sisi) meggyilkolása

download.png

1898. szeptember 10-én vesztette életét Genfben Erzsébet magyar királyné (Sisi), miután egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista szíven szúrta őt. A visszaemlékezések szerint este hat óra tájban terjedt el Budapesten, hogy meghalt a királyné. Az emberek az utcára tódultak, s egymástól próbáltak hírekhez jutni. Hamarosan az újságok egyoldalas különkiadásában leírva is láthatták a drámai tényt: Erzsébet meghalt. Este hét órakor a színházi előadások még elkezdődtek, ám félbeszakították őket, s a szombat esti mulatságokat is lefújták. Budapestre néma, fájdalmas csend telepedett…

Erzsébet királyné két évvel korábban, 1896-ban, a millenniumi ünnepségeken mutatkozott utoljára nyilvánosan Budapesten. Csak percekre lehetett látni a betegeskedő királynét, aki nem engedte magát fotózni, s a portréfestőket is elutasította, mivel azt szerette volna, hogy az utókor fiatalon őrizze meg emlékezetében. 1898. szeptember 10-én, a 61 éves királyné kora délután, 13 óra 30 perckor hagyta el a genfi szállodát, hogy némi séta után a Genfi-tó partján felszálljon egy gőzhajóra. Csak Sztáray Irma, a magyar társalkodónője volt vele, a komornyik néhány lépéssel hátrébb követte őket. Senki nem ismerte fel a feketébe öltözött Erzsébetet Genfben, csak Luigi Lucheni, aki eredetileg a városban tartózkodó orleáns-i herceget akarta megölni. Mivel a herceg elutazott, másik célpontot keresett magának. Az újságokban olvasta, hogy Erzsébet Genfbe látogatott, s csak az alkalomra várt.

A gyanútlanul sétáló királynéhoz lépett és egy reszelővel szíven szúrta, majd elrohant. Az első pillanatban Sztáray grófnő nem is gondolt merényletre, azt hitte, valami részeg ember támadt a királynéra. A támadás következtében Erzsélbet a járdáról a homokos útra esett, ám rögtön felkelt, s akkor még nem is érzett fájdalmat. A grófnő megkérdezte: rosszul van? Erre a királyné csak ennyit válaszolt, nem tudom, és tovább sétáltak a kikötő felé. Később derült csak ki, a reszelő eltörte az egyik bordáját és átfúrta a szívét, ám a szoros fűző miatt csak percekkel később lett rosszul. Mikor a hajón lefektették, még megkérdezte, hogy mi történt, majd franciául annyit tett hozzá, „merci”, s elveszítette az eszméletét.

Közben egy munkás üldözőbe vette a merénylőt, mert azt hitte, hogy lopni próbált a férfi a számára ismeretlen hölgytől. Két kocsis segítségével kapták el Luchenit. Mikor a rendőrségnek átadták, a szemtanúk szerint Lucheni a következőt mondta a rendőröknek: „Megszúrtam. Azt hiszem, jól találtam”. Mikor később tudtára adták, hogy a királyné meghalt, csupán ennyit jegyzett meg szenvtelen arccal: „Ezt akartam.”

A királyné a gőzösön vesztette életét, s az utókor megőrizte azt a vánkost, amelyen feje megpihent utolsó pillanataiban. Mint említettem, estére Budapest is értesült a királyné haláláról. A Budavári Királyi Palotában a gyászhír hallatán azonnal leltárba vették a királyné személyes tárgyait, s Erzsébet királyné főkomornyikja jegyzéket készített róla, hiszen azok a királyné hagyatékához tartoztak. Gödöllőn a kastélynál hatalmas fekete zászló hirdette a gyászt. Magyarországon egy hónapos gyászt rendeltek el, addig fekete zászló lengett a középületeken és magánházakon is. Minden ünnepséget elhalasztottak. A temetés napján az iskolákban is szünetet tartottak, s a tanulókat arra kötelezték, hogy fekete szalagot viseljenek a bal karjukon. A temetés idején minden üzlet bezárt, este a gázlámpák égtek az utcákon, de fekete fátyollal borították őket. A belügyminiszter még azt is elrendelte, hogy valamennyi hatóság a gyász jeléül hat hónapig fekete pecsétet használjon.

A gyilkos Lucheniről aztán mindent kiderítettek a lapok. Így azt is, hogy négy évvel korábban, 1894-ben Bécsből Budapestre jött, s itt időzött. Volt olyan lap, amely azt is tudni vélte, hogy kőművesként a Budavári Palotánál is dolgozott. Annál a palotánál, amely négy évvel később gyászba borult szörnyű tette miatt…

 

Források:
https://www.ujsagmuzeum.hu/
https://rubicon.hu/
A kép forrása: 
https://commons.wikimedia.org/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Qcgkgm aylgqw

Shsxfj, 2022.05.05 04:30

buy viagra 150mg for sale - <a href="https://bestusasild.com/">purchase sildenafil pills</a> brand sildenafil 150mg