Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.27

Iskolásnak lenni az '56-os forradalom idején

Az 1956. október 23-i forradalom és az azt követő megtorlás fenekestől forgatta fel a 10-15 éves korosztály életét is. Ezek a gyerekek már érzékelték a körülöttük zajló események jelentőségét, a mindennapi életükben pedig  megtapasztalták a reménykedésből rettegésbe forduló közhangulatot, hamar fel kellett nőniük.

Mivel a Magyar Televízió csak 1957 februárjában indult, az információk legfőbb forrásának ebben az időben a rádió számított. A gyerekek a rádió híradásai és a naponta kétszer megjelenő napilapok cikkei mellett elsősorban a családtagok és az ismerős felnőttek beszámolóiból értesültek a történtekről. Illetve, ha valaki első kézből szeretett volna tájékozódni, annak az volt a módja, hogy fogta magát és kiment az utcára megnézni, mi is történik.

Az idézetek Csics Gyula Magyar forradalom c. naplójából származnak, amit 12 éves korában írt:

„Mikor az utcára mentem láttam, hogy a „Corvin”-nál három nagy teherautó vitte az egyetemistákat. Az autó tetején egy fiú állt és ezt kiabálta a többiekkel: Ruszkik haza! Elég volt Rákosiból! Ne csináljunk semmit késve, Nagy Imrét a vezetésbe! Később Maját elkisértem hittanra, mert ő nem mert egyedül elmenni. Hazafelé jövet egy tüntető tömeggel találkoztunk, amely a Népszínház utcánál megállt és elénekelte a Himnuszt. … Az ágyban még hallottam, hogy kiabálják: Ledöntjük a Sztálin szobrot! Vesszen Gerő!” Ez történt 1956. október 23-án.

A budapesti iskolák a forradalom kitörésekor azonnal bezártak, aminek egyik fő oka a közbiztonság hirtelen megromlása volt. A másik, kevésbé nyilvánvaló okot pedig a városi tömegközlekedés, elsősorban a villamos pályák megsemmisülése jelentette. A tanulók, ha akartak volna, sem tudtak volna biztonságban eljutni az iskolába.

1956. október 24: A kapuból még láttam, hogy 10 orosz tank akart a studióhoz menni, de a tömeg elé dűtött egy hatos villamost. Utána anyuval elmentem megnézni, hogy mi újság a körúton? Láttuk a Szikra égő könyveit.

Én ugyan sajnáltam a sok jó könyvet, de mindenki azt mondta, had égjen. Liptai aki itt lakik az átjáróban és velem jár a Kígyósihoz lopott is két könyvet.

A következő egy hét az általános bizakodás jegyében telt. Október 31-én szerdán már úgy tűnt – erről a rádió is beszámolt, – hogy az orosz csapatok kivonulnak az országból. És bár csütörtökön újabb hadtestek érkeztek Magyarország területére, november 3-án szombaton a hírekben már azt közölték, hogy a gyárakban hétfőn újra indul a munka és újrakezdődik a tanítás is. Aztán mégsem így lett.

1956. október 29: Az ország címere ismét a Kossuth címer. … Délfele kiabálást hallottunk kinéztünk és láttuk, hogy a „Nemzeti színház”-nál egy nagy tömeg kiabálja: „Ruszkik haza!” Délután Jancsinál voltam. Este Ványi albérlője Jancsi mondta, hogy az egyetemisták a Kilián laktanya védőjét akarják honvédelmi miniszternek, aki Maléter Pál.

Vasárnap, november 4-én hajnalban Budapest ismét lövöldözésre ébredt. A Magyar Rádió elhallgatott, és helyén a Szabad Európa bemondta, hogy Nagy Imrét elfogták az oroszok. A Kádár-kormány már másnap megalakult, de a fővárosban továbbra is zajló harcok, és a kezdődő országos sztrájk miatt iskolába még egy jó hónapig nem lehetett menni.

Szovjet tankok zárják le a Margit-hidat. „A körúton minden össze volt írva SZTRÁJK szavakkal.”

Már december volt, mire az ország újdonsült vezetése megpróbálkozott a tanítás újraindításával, egyelőre csak napi egy óra hosszára. A gyerekeket azzal igyekeztek visszacsábítani az iskolapadba, hogy a külföldi segélyek egy részét az iskolákban osztották szét. A Mikulás napján fellobbanó tüntetések és a rendszeressé váló sortüzek miatt azonban a próbálkozás néhány nap múlva abbamaradt.

1956. december 6.: „Este Putzer néni lejött, és azt mondta, hogy látta a tüntetőket. Mesélte, hogy volt egy csoport tüntető, akik Kádár mellett tüntettek. Ezek vörös zászlókat vittek. A másik tüntető csoport, aki Kádár ellen tüntetett, a Nyugatinál megdobálta a talán 150 főből álló kommunista csoportot. Erre a kormány ávósokat «rendőröket» küldött ki és ezek vagy 100 embert agyonlőttek. Este apu hozott egy csomag cukrot és egy Mikulást.

A forradalom leverése után az emberek az inflációtól rettegve igyekeztek minden készpénzüket elkölteni. Ennek köszönhetően egy pár napig jó világ járt a gyerekekre is.

Január 7-én hétfőn, egy különösen havas karácsony és egy szomorú szilveszter után ténylegesen újraindult az iskola, de még mindig csökkentett üzemmódban. A gyerekek itt szembesültek azzal, hogy osztálytársaik és tanáraik közül jó páran külföldre menekültek, vagy vidékre költöztek a veszélyessé vált fővárosból. A forradalmat követő oktatási reformok sem sokat várattak magukra.

Már január végén elterjedt a hír, hogy a hittanítók „rendszerellenes uszító” magatartása miatt megszűnik az iskolai hittanoktatás, a nyugati idegennyelvek helyett pedig az orosz lesz kötelező tantárgy. Ez elsősorban a német oktatásnak jelentett nagy érvágást. A „Rákosi-Gerő klikk helytelen politikájú tankönyveit” sietve újakra cserélték és – biztos, ami biztos – megemelték a megmaradt pedagógusok fizetését.

Március 15-re eltűntek a Kossuth-címerek az osztályokból és újra elindult az úttörőmozgalom is. A diákok ekkor még délelőtt és délután felváltva jártak iskolába.

A Kádár kormány a különösen kegyetlen megtorlásokkal párhuzamosan jó érzékkel számos népszerűséget növelő intézkedést is hozott: a szétlőtt épületek felújítási munkálatai már novemberben elkezdődtek, 1957 első felében pedig útjára indult a lottó, megnyitották a vidámparkot, és 1957. május 1-én, a felvonulás közvetítésével hivatalosan is megszületett a Magyar Televízió.

Bár a látványos hazafias gesztusok a gyerekeket is megérintették, az október 23-i forradalom havi spontán megemlékezéseit egyre kevesebb tanár nézte jó szemmel. Lassan visszakerültek a gyárakra a levert vöröscsillagok, és újra kitűzték az iskolákra a vörös lobogót. Az élet lassan visszakerült, ha nem is a régi, de egy új kerékvágásba, a remény helyét pedig átvették a félelem és a hallgatás, majd a szürke mindennapok.

 

Forrás: https://tanarnocafe.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Meiqgk wfwzmk

Tekdwg, 2022.05.04 13:11

purchase sildenafil generic - <a href="https://bestusasild.com/">viagra 100mg uk</a> buy sildenafil tablets