Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.28

Julianus barát és Napkelet felfedezése

budavar-julianusbarat.jpg

Julianus és Gerhardus barát szobra a Halászbástyánál

1236. december 27-én, Julianus barát, Domonkos-rendi szerzetes visszatért a Kárpát-medencébe a Volga vidékéről, ahol magyarokkal találkozott. Sokáig csak kevés információnk volt Julianus barátról, arról a szerzetesről, aki a magyarság történetének megismerésében nagy szerepet játszott. Az még mindig nem bizonyított, hogy magyar volt, mindenesetre magyarul tudott, és körülbelül 30-35 éves lehetett, mikor elindult keletre.

A magyarok lakta területeken a domonkosok voltak azok, akik a keleti térítést elindították. Már 1222-ben sikerült eljutni a Dnyeperen túlra. IV. Béla volt az, aki hittérítési és politikai okokból is támogatta a Volgán túli utakat. Az ő kérésére Ottó barát volt az, aki elindult az őshaza felkutatására (három társával, 1231-1234 közötti időszakban), de csak egymaga tért vissza, bár nem sokkal később ő is meghalt – nem is tudjuk, meddig jutottak. Ő volt azonban az, aki előkészítette az utat Julianusnak, hiszen találkozott magyarokkal.

Julianus első útja 1235-1236-ban, második útja 1237-1238-ban zajlott. Három rendtársával (akik közül csak Gellértnek/Gerhardusnak tudjuk a nevét) kelt útra, feltehetően a székesfehérvári rendházból (mások szerint az Esztergom melletti Újfaluból).

1235 május elején indultak útnak, és körülbelül egy hónap múlva már Konstantinápolyba értek. Onnan hajóval mentek a Krím-félsziget keleti csücskével szemben található Matrikáig. Innentől bizonytalan az útvonal. Alánia környékén két társuk visszafordult, csak Julianus és Gellért haladt tovább Magna Hungaria, a magyarok őshazája felé. A Bunda nevű sivatagi, akkoriban iszlám városban Gellért meghalt, Julianus barát egyedül folytatta útját. Egy muszlim pap szolgálatába állt, ezért tudott továbbhaladni, és megérkezni Nagy-Bolgárországba, a Volga, Káma, Bjelája, Urál folyók által határolt területre. Itt találkozott először egy magyarul beszélő asszonnyal. Ez a nő állítólag arról a területről származott, ahová Julianus tartott. Segítségével meg is találta Magna Hungaria földjét. Három-négy hétig maradt ott, de gyorsan hazatért. Egyrészt azért, mert félt attól, hogy megtudják, a keresztény hitet hirdeti, másrészt nem akarta, hogy egy esetleges betegség és legyengültség miatt a Kárpát-medencében ne tudják meg, hol is járt.

A források szerint 1236. június 21-én indult (a kijevi kereskedők útján) és 1236. december 27-én lépte át Magyarország határát (január 10-én pedig megérkezett a székesfehérvári kolostorba).

Julianus második útja a tatárok terjeszkedésével esett egybe, így utazását arra használta fel, hogy információkat szerezzen róluk („Levél a tatárok életéről” című feljegyzéseiben szólt ezekről).

friarjulianjourney.png

Julianus útjai

Útja így nemcsak az őstörténet kutatása és földrajzi szempontjából volt jelentős, hanem a tatárok érkezéséről is ő értesítette először a magyarokat. Az újabb kutatások messzebbre mennek, ezek szerint Julianus nem az őshazát kereste, hanem a pápa követeként kizárólag a tatárokról szóló információkat kutatta és térített. Az utazásairól szóló feljegyzéseket egyébként a Vatikáni Levéltár őrzi.

Julianus barát életéről Koltay Gábor rendezett magyar-olasz koprodukciós filmet 1991-ben Kodolányi János róla szóló regénye alapján. Főszereplői Hirtling István, Varga Miklós, Benkő Péter, Széles Anna, Götz Anna, Haumann Péter, Vikidál Gyula és Bán János voltak. Számomra e film jelentősége abban áll, hogy 1993-ban, amikor először láttam a tiszaföldvári magyarságtörténeti táborban, akkor döntöttem el, hogy történelem szakot fogok végezni az egyetemen. 13 éves voltam akkor, és azóta sem bántam meg azt a hirtelen elhatározást.

20190101julianus4.jpg

Julianusról szinte semmit sem tudunk (Hirtling István a szerzetes szerepében, az 1991-ben leforgatott Julianus című olasz-magyar játékfilmben)

 

Forrás: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1236_december_27_julianus_barat_hazater_elso_utazasarol
A képek forrása: https://hu.wikipedia.org/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rhbbrn kfkvrq

Heqgae, 2022.05.05 14:03

sildenafil 150mg without prescription - <a href="https://bestusasild.com/">sildenafil for sale</a> buy sildenafil sale