Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.29

Mátyás király hadvezére, Kinizsi Pál

portrait_of_pal_kinizsi.jpg

Kinizsi Pál Hunyadi Mátyás legendás hadvezére volt, aki a monda szerint rendkívüli testi erejével keltette fel a király figyelmét. Kinizsi később számos népi legenda hősévé vált, a férfi ugyanakkor nem csak kiváló hadvezér, hanem bőkezű várúr is volt, aki két évtized alatt felvirágoztatta Nagyvázsonyt és környékét.

Feltehetően az 1430-as években született, nem tudni hol, ezért a mai napig több település verseng azért, hogy saját szülöttjének mondhassa: Nagyvázsonynál, Biharban és a Bánátban egyaránt előszeretettel mutogatják azt a malmot, ahol a rendkívüli erővel bíró molnárlegény állítólag malomkövön szolgálta fel a frissítőt Mátyás király számára. A legenda szerint ezzel a tettével bizonyult méltónak arra, hogy a király katonája legyen.

kinizsi-cimere.png

Akár így történt, akár nem, az tény, hogy a férfi 1468-ban, Morvaországban már annál a Magyar Balázsnál szolgált, aki később – 1480 körül – leányát, Benignát hozzá adta feleségül. Kinizsi ekkorra a hadvezérek közé emelkedett, ugyanis a két cseh hadjárat – 1468, 1471 – után a lengyelek ellen vívott 1474-es boroszlói háborúban is kitüntette magát, három évvel később pedig már saját serege élén vezetett várostromot Alsó-Ausztriában. Hőstetteit Mátyás gazdag adományokkal honorálta: 1472-ben Kinizsinek ajándékozta Nagyvázsonyt – a hozzá tartozó birtokokkal együtt –, a hadvezér esküvője után pedig „hozományként” Somló várát is átadta.

nagyvazsony---legifelvetel.jpg

nagyvazsonyi-var-zaszlodiszes-lakotornya.jpg

Erőfeszítései nyomán Nagyvázsony és környéke a XV. század végén ugrásszerű fejlődésnek indult. A fekete sereg rettegett katonája nem csak a kezébe került várakon végzett komoly erődítési munkálatokat, de a pálosok számára épített kolostorral és templommal a kulturális élet vérkeringésébe is bekapcsolta birtokát. Nagyvázsony Kinizsi alatt lett az a kiterjedt komplexum, melynek romjai ma népszerű turistalátványosságnak számítanak.

1478-tól az oszmánok ellen hadakozott, Mátyás ugyanis ebben az esztendőben Temesvár urának és alsó-magyarországi főkapitánynak tette meg őt. Az 1479. évi kenyérmezei csatában Kinizsi oroszlánrészt vállalt a magyar seregek győzelmében, miután az egyik török szárnynak a hadvezér puszta látványától inába szállt a bátorsága. A főkapitány a következő évben 30 000 fős seregével Krusevácig nyomult előre az oszmánok által megszállt Szerbiában, majd a későbbiekben Szendrőnél többször is győzelmet aratott a törökök ellen, miután pedig Mátyás és I. Bajazid szultán 1483-ban tíz évre szóló békeszerződést kötött, a határ menti oszmán portyák megakadályozása lett a fő feladata.

1490-ben meghalt Hunyadi Mátyás, Kinizsi pedig főkapitányként egyszeriben jelentős politikai befolyáshoz jutott, amit nem az elhunyt uralkodó kérése szerint – tehát Corvin János javára –, hanem II. Ulászló trónra juttatása érdekében használt fel. Akkor sem lehetett könnyű helyzetben, amikor a fosztogatásig süllyedt, egykor dicső fekete sereg maradványait – 1492 nyarán – épp neki kellett szétverni a Száva mellett.

Ennek ellenére nem szűnt meg Magyarország érdekében munkálkodni: a Mátyás halála utáni zűrzavarban oroszlánrészt vállalt a trónkövetelő Miksa császár kiűzésében, a végeken pedig nem csak martalóccá züllött egykori katonái, de az oszmánok ellen is bátran táborba szállt. Számos alkalommal tört be Szerbiába, 1494 során pedig megakadályozta, hogy egyes áruló tisztek átadják a törököknek Nándorfehérvárt. Az eset után nem sokkal szélütést kapott, azonban hordszéken, félig bénán is a törökök ellen vonult. 1494. november 24-én fejezte be küzdelmes pályafutását. Nagyvázsonyban, a Szent-Mihály pálos kolostorban helyezték végső nyugalomra, tisztelete – majdhogynem kultusza – pedig idővel az egész országban elterjedt: egy olyan korban, mikor a Kinizsi által megvert ellenség felülkerekedett Magyarországon, a nép nosztalgiával őrizte a törökverő hős emlékét.

 

Forrás: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1494_november_24_kinizsi_pal_halala/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Wjdnxw ysgoyu

Vhejxm, 2022.05.04 20:15

sildenafil 150mg - <a href="https://bestusasild.com/">viagra 50mg cost</a> buy sildenafil online