Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.22

V. László halálának rejtélye

utoszulott-laszlo.jpg
 

Utószülött László, Csehország és Magyarország királya (korabeli metszet)
 

„Állj meg bosszú, megállj:
Cseh földön ül a rab;
Cseh földben a király,
Mindég is ott marad,
De visszajő a rab…!” – jövendöli jól ismert, 1853-ban írott soraiban Arany János a rab Hunyadi Mátyás trónra kerülését. A ballada címszereplője, V. László mindössze 17 évesen lelte halálát Prágában, 1457. november 23-án. Még mielőtt a sírba tették volna, szárnyra keltek a legkülönfélébb híresztelések halála okát és okozóját illetően, sokan a legképtelenebb feltevéseknek is hitelt adtak.

V. László rövid élete alatt jelentős változások tanúja és részese volt. 1440. február 22-én született a komáromi várban. Apja, Albert király – az első Habsburg uralkodó Magyarországon – ekkor már nem élt, ezért is nevezték negyedik gyermekét Utószülött Lászlónak. Édesanyja, Luxemburgi Erzsébet szintén alig két és fél évvel élte túl a születését, előtte azonban gondoskodott arról, hogy az udvarhölgye segítségével Visegrádról ellopott Szent Koronával még 1440-ben magyar királlyá koronáztassa Lászlót, de a tényleges hatalom Hunyadi János kezében volt. Miután Erzsébet alul maradt I. Ulászlóval (1440–1444) és a vele szövetkező főurakkal szemben, a koronaékszerekkel együtt III. Frigyesre bízta fiát, majd 1442 decemberében meghalt. 1444. november 10-én, a várnai csatában Ulászló is elesett, Hunyadi János pedig Magyarország kormányzója lett.

A magyar, cseh és osztrák rendek szövetsége fegyveres erővel kényszerítette III. Frigyest László kiadására, aki ezután Cillei Ulrik gróf (Erzsébet unokafivére) gyámsága alá került. Magyarországon nagyon ingatag volt az ifjú uralkodó helyzete: egyre jobban elmérgesedett a Cilleiek és a Hunyadiak viszálya a hatalomért, majd visszavonhatatlanul megromlott, miután az 1456-ban meghalt Hunyadi János nagyobbik fia, László egy vita hevében leszúrta Cillei Ulrikot. A kezükben tartott V. Lászlót a Hunyadiak arra kényszerítették, hogy esküvel tegyen ígéretet arra, nem áll bosszút a gyilkosság miatt, az uralkodó később mégis elfogatta a két Hunyadi fiút és híveiket. Lászlót 1457. március 16-án lefejeztette, a 14 éves Mátyást pedig fogságba vetette.

benczur-hunyadi-bucsuja-a-kivegzes-elott.jpg

Hunyadi László búcsúja (Benczúr Gyula festménye, 1866). 
A legenda szerint a hóhér háromszor is lesújtott rá a pallosával, 
de nem halt meg, a király mégsem kegyelmezett meg neki.  

V. László ezután bécsi kitérővel cseh földre ment, hogy előkészítse frigyét VII. Károly francia király Magdolna nevű lányával.

eljegyzesi-kep.jpg

Eljegyzési kép (ismeretlen festő)

A boroszlói jegyző városi krónikája szerint László november 19-én még ereje teljében volt: egy lovagi párbajt tekintett meg, másnap részt vett egy keresztelőn a prágai várban, estére azonban erősen megfájdult a feje. November 21-én, a helyhatósági bíróság ülésén könnyű vászonruhában jelent meg, holott Prágában ekkortájt már havazott. Bár levert volt, betegségét titkolta, sőt nevetett is, ebéd után azonban fokozatosan egyre rosszabbul lett. Egész éjjel gyomorfájás gyötörte, és reggelre lágyéktájon két duzzanatot fedezett fel. Kedden misét hallgatott, kissé jobban érezte magát, de csupán átmenetileg: a tanácstalan orvosok minden ismert módszert kipróbáltak rajta a hánytatástól az érvágásig, eredménytelenül, így november 23-án, 17 éves korában meghalt. A testén látható sötét foltok és a lágyékduzzanatok miatt, pestisre gyanakodva már 25-én eltemették a székesegyházban.

v.-laszlo-a-halalos-agyan.jpg

V. László a halálos ágyán (Jan Skramlik festménye, 1900-as évek eleje)

A hirtelen jött halál természetesen felkeltette a kortársak és az utókor gyanakvását is. A természetes okok között elsősorban a bubópestist emlegették, mások szerint szepszis, sérvkizáródást követő állapot vagy egyéb betegségek okozták a halálát, de egyikre sem akadt bizonyíték. Ami az erőszakos halált illeti, leggyakrabban az arzént emlegették.

1984-ben sort kerítettek a prágai Szent Vitus-székesegyházban nyugalomra helyezett magyar és cseh király holttestének exhumálására, és vizsgálatára. Így derült fény arra, hogy V. László halálának hátterében nagy valószínűséggel leukémia állt, a cseh és magyar király tehát természetes úton, ám igen nagy fájdalmak között, egy heveny lefolyású betegség végén, minden bizonnyal szívelégtelenség következtében távozott az élők sorából. Megállapított betegségének köszönhetően, melyet 30 év múlva egy újabb vizsgálat is alátámasztott, megnyugtatóan lezárult V. László hirtelen halálának több mint fél évezredes rejtélye.

 

Forrás: https://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/12/23/miben_halt_meg_v._laszlo/
A képek forrása: http://wikimedia.commons.org
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Jzczwf yvcxxi

Ivakbc, 2022.05.04 10:28

cheap sildenafil pills - <a href="https://bestusasild.com/">buy sildenafil 150mg pills</a> viagra 50mg usa