Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.07

Cicero halála

Marcus Tullius Cicero Kr.e 43-ban politikai leszámolás áldozatává vált. Gyilkosát, Marcus Antoniust leginkább Kleopátra egyiptomi királynővel való tragikusan végződő kapcsolata miatt ismerjük, ám addig hosszú volt az út.

Cicero Kr.e 106-ban egy lovagcsaládban született. Apja komoly gondot fordított taníttatására, nem csoda, hogy Cicerót a kor legműveltebb emberei között tartották számon. Filozófiai tudása és szónoki képessége felülmúlhatatlan volt.

Cicero ékesszólásának köszönhetően vált az ókori római történelem egyik kulcsfigurájává. Kezdetben ázsiai stílusban, érzelemdúsan szónokolt, később áttért a görög stílusú ékesszólásra. Több mint száz beszédjéből kb. ötven maradt ránk teljes épségben, húsz pedig töredékesen.

Hírnevét 25 évesen alapozta meg: egy korrupciós vagyonszerzési ügyben hallatta hangját. Retorikai képességei Verres és Catilina elleni beszédeiben teljesedtek ki. Pont egy ilyen heves szónoklat okozta végül halálát is. Cicero Marcus Antoniusban látta a jövő diktátorát, ezért ellene több politikai vádiratot is megfogalmazott. Amikor azonban megalakult a második triumvirátus, Antoniusnak sikerült elfogadtatnia a triumvirekkel azt a feketelistát (proscriptiót), melyen Cicero neve is szerepelt.

Cicero megpróbált elmenekülni, de Kr.e. 43. december 7-én villájában elfogták és végeztek vele. Levágták fejét a helytelen gondolatokért, nyelvét a kimondott szavakért, jobb karját pedig a leírt mondatokért. Ezt követően Antonius feleségének, Fulviának adta a nyelvet, amit az gyűlölködve hajtűjével átszúrt. Cicero fejét hosszú időn keresztül minden étkezéséhez az asztalára rakatta, később pedig közszemlére tette egy karón Rómában, a fórumon. Karját (egyes források szerint a kézfejét) a szenátus kapujára szegeztette.

svedomsky-fulvia.jpgFulvia, Marcus Antonius felesége Cicero levágott fejével

 

Forrás: https://ng.24.hu/kultura/2006/12/07/cicero_halal_listan/
A kép forrása: http://wikimedia.commons.org/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ocexqg jwrrcp

Eryzpx, 2022.05.04 09:00

buy sildenafil 50mg pill - <a href="https://bestusasild.com/">real viagra pharmacy prescription</a> order sildenafil 100mg sale