Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.29

Hanuka, a Fény ünnepe

hanuka.jpg

A 8 napos hanuka (jelentése: felszentelés) egy fontos zsidó ünnep, melyen a hívők a jeruzsálemi Templom újbóli felszentelésére emlékeznek. Az örömünnep, a vallási és a fizikai szabadság, valamint a fény ünnepe a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 2-ig tart, azaz a Gergely-naptár szerint idén december 10 és 18 között van. Az első gyertyát az ünnep előestéjén, december 9-én gyújtják meg.

A szeleukida IV. Antiokhosz Epiphanész Kr.e. 168-ban kiszlév hó 25-én vette be Jeruzsálemet, és a hagyomány szerint három évvel később, Kr.e. 165-ben ugyanezen a napon foglalta vissza a várost a Júdás Makkabeus vezette zsidó sereg. Amikor a megszentségtelenített Szentélyben meg akarták gyújtani az örökmécsest, csak egy kis korsónyi tiszta, megszentelt olajat találtak. Jóllehet ez alig egy napra lett volna elég, csodás módon mégis nyolc napig égett, amikorra elkészült a tiszta, megszentelt olaj, és a Templomot újra felavathatták; erre utal az ünnep felavatás jelentésű elnevezése.

A hanukára, amelyet már Jeruzsálem felszabadítása után egy évvel megültek, mécses- vagy gyertyagyújtással emlékeznek. Kiszlév hó 24-én este egy lángot gyújtanak meg a nyolcágú gyertyatartón, a hanukián, majd minden este eggyel többet, mert a Talmud szerint „a szentség dolgában csak növekedni lehet”. (A gyújtólángot vagy szolgagyertyát – samesz – a gyújtás után a hanukia kilencedik ágára helyezik.) Az új gyertyát mindig balról teszik hozzá a többihez, és balról jobbra haladnak a gyújtással. A gyertyatartó a zsinagógában – miként a Szentélyben – a déli oldalon áll, keletről nyugatra fordítva. Otthon az ablak közelébe állítják, hogy fénye kifelé is világítson, és hirdesse hanuka csodáját. A láng meggyújtásakor első alkalommal három, a többi napon két imát mondanak. A gyertyáknak legalább fél órát kell égniük, és nem szabad őket világításra használni.

29090263_3a3da9bb1a81d8c061d2e52d28de1135_wm.jpg

Hanuka az öröm ünnepe, ilyenkor sem böjtölni, sem gyászolni nem szabad. A család tagjai megajándékozzák egymást, játékkal, beszélgetéssel töltik együtt az estéket. A legkedveltebb játék a trendedli elnevezésű pörgettyű, amelynek négy oldalán négy héber betű áll. Bár a betűknek eredetileg az ünneppel kapcsolatos jelentésük volt, ma már átértelmezték őket, és a játék szabályait is kifejezik: a játékosok pénzben vagy dióban, mogyoróban játszanak. Szokás ilyenkor a gyerekeknek pénzt – hanukageltet – és ajándékokat is adni. Az asztalra fánk és latkesz (liszttel, borssal és sóval összekevert, olajos tepsiben kisütött reszelt krumpli) kerül, emlékezésül az olaj csodájára.

Sokan párhuzamot vonnak karácsony és hanuka között, mivel az évnek ugyanarra a részére esnek, mindkét ünnepnek tartozéka a gyertyaláng és mind a két ünnepkor ajándékot kapnak a gyerekek. Azonban míg a karácsony a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe, a hanuka jelentősége csekélyebb: nem tilos a munkavégzés, és a hívő zsidók nem hordanak ünnepi ruhát.

TRENDEDLI Hanukakor a gyerekek egy speciálisan erre az ünnepre jellemző társasjátékot játszanak egy pörgettyűvel, amit trendellinek hívnak (jiddisül dreidel, héberül szvivon). A betűk a „nész gádól hájá sám” szavak rövidítései. Ez a héber mondat magyarul azt jelenti, hogy „nagy csoda történt ott.”

 

 betű

érték

jelentése

נ nun

semmi

a következő játékos jön

ג gimel

minden

a játékos mindent visz, mindenki újat tesz be

ה hé

fél

a játékos a betétek felét viszi (páratlannál a kevesebbet)

ש sin

betét

a játékos egyet (vagy kettőt) befizet a közösbe

 

A szíriai görög hódítók idején, amikor a zsidók el voltak tiltva a Tóra tanulmányozásától, valahogyan meg kellett találni a módját, hogy a diákok együtt tanulhassanak. Ezért a pörgettyűt vitték magukkal, hogy úgy tűnjék, mintha szerencsejátékot űzni gyűltek volna össze. Úgy tettek, mintha kockáznának, hogy megtévesszék a katonákat, akik ellenőrizték összejöveteleiket.

Hogyan kell játszani? A játék elején minden játékosnak egyenlő számú cukorkája van, aszerint veszít, vagy nyer belőle, hogy mit pörget ki a trendellivel. A játék addig zajlik, ameddig az egyik játékos mindent el nem visz.

trendedli.jpg

 

HANUKAI RECEPTEK - LATKESZ Hozzávalók: 5 nagy krumpli, 1 fej hagyma, 4 tojás, 1/4 csésze liszt, só, őrölt bors, olaj a sütéshez. Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük,  kis ideig hagyjuk állni egy tálban. Alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Hozzáadjuk a lisztet, az apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk. A felforrósított olajba evőkanállal adagoljuk a tésztát, amikor a zsíradékban landol, mindegyiket kicsit el is lapítjuk a kanál domború felével. Amikor már az egyik oldala aranybarna, gyorsan megfordítjuk. Szűrőlapáttal kiszedjük. Én egy kevés reszelt sajtot és zöldpetrezselymet is tettem a tésztájába. 

A latkesz mellett persze nem maradhat ki a menüből a csodás nyolc nap alatt a klasszikus FÁNK és a CSÖRÖGE sem. S előfordul, hogy ZENGOULÁT is készítenek, ami nem más, mint a fánktészta forró olajba csorgatva. Az ünnepi vacsorák, ebédek fogásai között természetesen ott a SÓLET, és a tortának is van létjogosultsága. Különösen a jeruzsálemi túrótortának, a FLÓDNINAK.

latkesz.jpg

 

KÓSER BOR A vallásilag korrekt bor fontos jellemzője, hogy szőlőből kell készülnie. Továbbá hiába készül jó minőségű szőlőből a bor, ha azt pogány áldozati célra szánták, nem ihat belőle az igaz zsidó. A legkóserebb bor pedig kétségkívül az, aminek alapanyagát vallásos zsidók művelik, majd készítik el belőle az italt. Leginkább a Szentföldön termett szőlőből előállított bort ajánlják. Ennek hiányában legalább az állandó rituális felügyeletről kell gondoskodni, nehogy nem kóser élesztő vagy más tisztátalan összetevő kerüljön az italba.

Ami azonban a többi eljárást illeti, a jó kóser bor éppen úgy készül, ahogyan a többi jó bor. Igaz, hosszú időn át a kóser bor egyet jelentett az édes borral – részben amiatt, hogy Európában sok kóser bor készült az akkoriban még főleg édes bort termelő Tokaj-Hegyalján, részben pedig azért, mert az USA-ban szorgoskodó zsidó szőlőművesek a pusztító karcosságú tengerentúli szőlőfajtákat csak édesen tudták eladni. Az elmúlt évtizedekben azonban európai fajtákat is telepítettek a tengerentúlon, és még bordeaux-i pincészetek közül is áttértek többen a kóser termelésre, így ma már kiváló száraz Cabernet-ket is iszogathatnak péntek esténként (is) a vallásos zsidók.

kinor_sacramental_sweet_red_wine.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Dxbwav bdkacs

Tyrepf, 2022.05.06 10:25

viagra usa - <a href="https://bestusasild.com/">cheap sildenafil</a> buy sildenafil 100mg generic