Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.13

Zikkuratok

 

TIPP: Ha regisztrálsz a https://www.mozaweb.hu/ oldalra, hetente 5 darab 3D animációt tekinthetsz meg ingyenesen. smiley Pl. ezt:

https://www.mozaweb.hu/Extra-3D_modell-Zikkurat_Ur_Kr_e_3_evezred-12042

 

A zikkurat (magyarul toronytemplom vagy lépcsős templom) egy sajátos mezopotámiai templomforma. Több egymásra rakott, egyre kisebbedő terasz tetején áll a tulajdonképpeni szentély, vagy szűkebb értelemben vett templom.

Formájában és funkciójában hasonlít a maja piramisokra, amelyek szintén templomok, nem úgy, mint a sírhelyül szolgáló egyiptomi piramisok.

A sumer templomok eleinte kis méretűek voltak: egyszobás négyszög alakú épületek, és vályogtéglából készültek, akárcsak a lakóházak. Viszont rendszerint valamiféle alapzatra építették a templomot, s így az épület kiemelkedett környezetéből. Idővel egyre nagyobbak lettek, s egyre merészebben törtek az ég felé lépcsős formájukkal, amely az időről időre történő újjáépítések során alakult ki.

Amikor a templom falai ledőltek, vagy azért, mert nagyon régen épült, vagy valami baleset következtében, mindig a templomrom szolgált az új építmény alapzatául. Ez a renoválási munka évszázadokon át folyt, s ahogy mindig új épületet emeltek az előző romjaira, a templomok alatti terasz egyre magasabb lett, amire egyre hosszabb lépcső vezetett fel. Idővel azután a sumer építészek ezt a lépcsős formát tették meg templomterveik alapformájául.

A valódi zikkuratok hét, esetleg kilenc egyenetlenül csökkenő szintből álló toronyépületek voltak, amelyen az első emelet – rendszerint a torony dereka – kétoldalt lépcsőfeljárón közelíthető meg. Az emeletek mindegyike más-más színűre volt festve. Csupán a legfelső részt képezték ki szobává: itt őrizték az istenség szobrát, itt került sor az évenként ismétlődő szertartásokra, s minden bizonnyal ez szolgált a zikkurat tetején folytatott csillagászati megfigyelések helyszínéül is.

Ezeknek a hatalmas zikkuratoknak a belső tere is nagyon mutatós volt. A falakat freskók és szobrok díszítették. Ezeken a műalkotásokon a legtöbb férfi hosszú, göndör szakállt és középen elválasztott, hosszú hajat visel; felsőtestük gyakran meztelen, egyetlen ruhadarabjuk szorosan a derekuk köré van csavarva. A nők hajukat copfba fonva és a copfot fejük tetején körbetekerve viselik; testre simuló ruhájuk van, amelyet válluknál kötnek meg, s amely a jobb kar kivételével egész testüket fedi. Az első valódi zikkuratokat Ur-Nammu építtette Nippurban, Urban, Urukban és Eriduban Kr.e. 2100 körül.

A leghíresebb zikkurat a babilóni Étemenanki, „az ég és a föld alapjának temploma”, amely Kr.e. a II. évezred elején készült, és az ókori írók által említett Kr.e. VI. századi újjáépítése kapott legendás hírt. Egyes kutatók szerint ehhez a zikkurathoz fűződik a Bibliából ismert „Bábel tornya” történet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zikkurat

Milyen lehetett Bábel tornya? Ahány elképzelés, annyiféle rekonstrukció...

Ha már a zikkuratoknál tartunk, egyes elképzelések szerint az ókori világ 7 csodájának egyike, Szemirámisz függőkertje formáját tekintve szintén egy zikkuratra hasonlított. Az is lehet, hogy éppen egy zikkuratszerű lépcsőzetes építmény földdel feltöltött és ritka növényekkel beültetett fokain alakították ki a világ első botanikus kertjét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.