Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.15

A Szuezi-csatorna története

a-szuezi-csatorna-kepe-az-urbol.jpg

A Szuezi-csatorna képe az űrből

A Szuezi-csatorna 1869. november 17-i megnyitása óta az Európa és Ázsia közötti kereskedelem legfontosabb útvonala. A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna ötlete már az ókorban felmerült. A VI. században próbáltak először összeköttetést létesíteni a Nílus egyik torkolati ága és a Vörös-tenger között. A II. Nekó fáraó (Kr. e. 610-595) alatt elkezdett csatornát Dareiosz perzsa király fejeztette be Kr. e. 490 körül. Az újra és újra elhomokosodott, majd kikotort csatornaárok a VIII. században végleg az enyészet martaléka lett.

Az első próbálkozás egy modern csatorna építésére Bonaparte Napóleon egyiptomi expedíciójához köthető. Goethe, a nagy német költő egyszer azt mondta: aki megvalósítja a szuezi földnyelvet átszelő csatornát, feltárja maga előtt a világot. Goethe szavainak szellemében Alexander von Humboldt természettudós rávette az akkor Zürichben dolgozó Alois Negrelli (1799-1858) osztrák mérnököt, hogy foglalkozzék a csatornaépítés tervével. 1846 nyarán Negrelli három mérnököt küldött a térségbe, hogy méréseket végezzenek. A legjobb megoldásnak az a Negrelli által tervezett, mindössze 171 kilométeres útvonal bizonyult, amely kihasználja a közbeeső állóvizeket, köztük a Nagy- és a Kis-Keserű-tavat is.

Párizsban nemzetközi bizottság alakult a csatornaáttörés műszaki problémáinak tisztázására. Szaid pasa, egyiptomi alkirály 1857-ben Negrellit nevezte ki a csatornaépítés legfőbb irányítójának, miután a párizsi társaság elfogadta az osztrák mérnök tervét. Negrelli 1858-ban meghalt, így Ferdinand de Lesseps, egykori francia diplomata volt az, aki megalapította a Szuezi-csatorna társaságot, miután 99 évre szóló koncessziót kapott a tengerhajózási csatorna megépítésére és üzemeltetésére. A csatorna megépítése 1859. április 25-én kezdődött el. A konzorcium számos gonddal szembesült: 50 ezer munkást kellett élelmezni, csak az ivóvizet 3000 teve szállította. A munkák kezdetben kézi erővel folytak, a földet kosarakban szállították el, később gőzhajtású kotrógépek rakták az ipari vasút vagonjaiba.

a-csatorna-atadasa.jpg

A csatorna átadása

A Szuezi-csatorna tíz év után, 1869. november 17-én nyílt meg, nyolcezer kilométerrel és 30 nappal rövidítve le az Európa és Dél-Ázsia közti hajóutat. Az ünnepségre a függetlenedni vágyó egyiptomi alkirály, Izmail pasa az Oszmán Birodalom szultánját (akinek névleg fennhatósága alá tartozott) meg sem hívta, ott volt viszont Ferenc József császár, Eugénie francia császárné, a porosz, az orosz és a holland uralkodó. Téves az a hiedelem is, miszerint a csatorna átadásakor mutatták volna be Verdi Aida című operáját, a valóságban annak ősbemutatójára csak 1871 decemberében került sor a kairói operaházban.

A csatorna a tervezett összeg kétszeresébe került, a költségek kb. háromnegyedét Egyiptom állta, de a haszonból csak 15%-ot kapott. Az ország ezért 1875-ben szó szerint csődbe jutott, és arra kényszerült, hogy csatornarészvényeit eladja a briteknek.

a-szuezi-csatorna-a-xx.-szazad-elejen.jpg

A csatorna a XX. század elején

1888-ban a csatornát semleges övezetnek nyilvánították, és minden hajó előtt megnyitották, védelmét az 1882-ben Egyiptomba bevonult britekre bízták. Nagy-Britannia 1956 nyarán kivonult az övezetből, néhány héttel később Nasszer egyiptomi elnök puccsszerűen államosította a csatornát. Mivel Nyugat-Európa kőolajának nagy része ezen keresztül érkezett, október végén – a magyar forradalommal egy időben – francia, angol és izraeli csapatok szállták meg a térséget, és csak az év végén távoztak az amerikai és szovjet közös fellépés hatására. Az 1967-es hatnapos arab-izraeli háborúban a Szuezi-csatorna frontvonal lett, az elaknásított, elsüllyedt hajóktól eltorlaszolt csatornát csak 1975-re hozták rendbe és nyitották meg újra. A Szuezi-csatorna a világ egyik legfontosabb és legforgalmasabb, egyben leghosszabb, zsilip nélküli vízi útja. Hossza 163 kilométer, mélysége 20 méter, szélessége 286 és 385 méter között változik, de az egyiptomi kézben lévő csatornatársaság a vízi utat fokozatosan mélyíti és szélesíti. A Szuezi-csatorna Egyiptom fő bevételi forrása, évente kb. 5 milliárd dollár bevételt hoz. 2014. augusztus 6-án Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök elindította „az új Szuezi-csatorna” megépítését, melyet 2015 augusztusában meg is nyitottak. Az átkelési idő 11 óráról 3 órára csökkent és a hajók most már mindkét irányban áthaladhatnak a csatornán.

a-szuezi-csatorna-napjainkban.jpgA Szuezi-csatorna napjainkban

 

Forrás: https://cultura.hu/kultura-plusz/a-szuezi-csatorna-tortenete/ 

Képek forrása: http://wikimedia.commons.org

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Dryeqg ysykln

Qqrfyr, 2022.05.04 09:57

sildenafil drug - <a href="https://bestusasild.com/">overnight delivery viagra</a> buy sildenafil 50mg online