Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.29

Az adventi koszorú és naptár eredete

adventi-koszoru.jpg

2020. november 29-én van advent első vasárnapja. Ilyenkor szoktuk meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorú négy gyertyája közül, de vajon tudjuk, mit jelent advent igazából és milyen népszokások köthetők ehhez az időszakhoz?

Az advent szó latin eredetű, a megérkezést jelentő „adventus” szóból származik. Ez az időszak az ünnepet megelőző várakozás és felkészülés időszaka. Az adventi időszak az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25 közötti négy hetet jelenti. VII. Gergely pápa rendelte el a négy vasárnapból álló ünnepi időszakot.

vii.-gergely-papa.jpgVII. Gergely pápa az egyik legkiemelkedőbb egyházfő volt.

Kezdetben, ebben az időszakban senki sem tarthatott mulatságokat, lakodalmat, olyan szabályok vonatkoztak erre az időszakra, mint nagyböjt idejére. Az advent bűnbánati időszak is volt, böjtöléssel is összekötötték.

Mint minden ünnepnek, az adventnek is vannak a kereszténységtől független szokásai, hagyományai. Ebben az időszakban főként szerelmi varázslatokat vittek véghez. Ha például egy eladó sorban lévő lány a roráté (ami a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden hajnalban tartott szentmise) előtt a templomi harangkötélből egy darabot kitépett és azt a hajában lévő pántlikájához erősítve viselte, farsang idején lánykérésre számíthatott.
A hajnali mise előtt boszorkányok járták az utcákat, így tartotta a babona, ezért mindenki gondosan bezárta otthona és az istálló ajtaját harangozás előtt.

rorate.jpg

Rorate, azaz hajnali mise

Egy másik szép hagyomány a „szentcsaládkilenced”. Ez a szokás a Szent Család szálláskeresésével függ össze és a karácsonyi ünnep előtt kilenc napon át ismétlődik: kilenc család összeáll, hogy december 15-től karácsony estéig naponta felváltva a szent családot ábrázoló képnek szállást adjanak és imádkozzanak. A fogadásra a család kitakarítja a házat és előző napon böjtöt tart.

András napját megelőző este a lányok férfi ruhaneműt tettek a párnájuk alá, és akivel álmodtak aznap éjszaka, az lett a vőlegényük. Előtte böjtölniük kellett: „Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éccakáján”.

A koszorúkötés is igen régi szokás. Johann Hinrich Wichern német evangélikus lelkész volt az, aki 1839-ben először elkészítette a ma ismert adventi koszorú ősét. Mégpedig úgy, hogy egy szekérkereket függesztett fel az általa alapított hamburgi gyermekotthonban, amire 24 gyertyát tett (4 nagyobb fehéret – ami a 4 vasárnapot jelképezte – és 20 kisebb piros gyertyát, amit a hétköznapokon gyújtottak meg) és minden nap meggyújtott egyet karácsonyig.

A koszorú hamar népszerű lett az evangélikus templomokban, majd 1925-től a katolikusok is kezdték átvenni a már egyszerűsített (4 gyertyás) adventi koszorú készítés szokását.

varakozas.jpg
A lila a bűnbánat, a megtérés színe volt, míg a rózsaszín az örömé, 
amelyet a harmadik vasárnapon kellett meggyújtani.

Manapság már csak 4 gyertyát helyezünk el a koszorún, a karácsonyig tartott négy vasárnapot szimbolizálva. A koszorún lévő gyertyákat vasárnaponként gyújtjuk meg. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozóknak ad karácsonykor. Az utolsó vasárnapon mind a négy gyertyának egyszerre kell égnie.

Az első nyomtatott adventi naptár ugyancsak német nyelvterületről származik. Gerhard Lang müncheni kereskedő készítette 1908-ban, bár ezen még nem voltak kis ablakok, hanem két nyomtatott részből állt: az egyiken 24 kép volt, ezeket ki kellett vágni, a másik íven pedig 24 mező, ahová fel kellett őket ragasztani, és Lang versikéit is elolvashatták felragasztás előtt. December 24-én a fehérbe öltözött Jézuska képe kerülhetett ily módon a helyére.

advent-calendar-richard-ernst-kepler.jpgAz első Lang-féle adventi kalendáriumok egyike

Lang állítólag azért volt elkötelezett híve az adventi naptáraknak, mert kiskorában annyira türelmetlenül várta a karácsonyt, hogy az édesanyja készített neki papírból gyertyákat, amiket feltűzhetett egy kartonra, hogy gyorsabban teljen az idő. Egy másik változat szerint az anyuka a 24 részre felosztott kartonlap mindegyik kockájába egy-egy wibelét (tradicionális sváb sütemény) rakott. Ebből Szentestéig minden nap egyet ehetett meg a fiúcska.

1024px-wibele.jpgCsoki helyett ez a süti (wibele) volt az első adventi kalendáriumokban

Tény, hogy felnőtt korában sem felejtette el ezt a kedves szokást, annyira nem, hogy egy egész vállalkozást épített fel rá. Hamarosan csatlakozott Langhez a Sankt Johannis Printing Company, ahol már olyan adventi naptárak készültek, amiken kis ablakok mögött bibliai idézetek rejtőztek. Az adventi naptár hamarosan diadalmenetre indult Európában. Langnak az 1930-as években be kellett zárnia a nyomdáját, ám addig 30 különböző designnal tervezett adventi naptárakat.
A második világháború miatt megtorpant az adventi naptár terjedése, mivel a kartonpapír hiánycikk lett, így egészen 1946-ig kellett várni, hogy Richard Sellmer kezei közül kikerüljön az első, háború utáni kalendárium. Ebből a változatból alakult ki aztán 1958-ban a ma is mindenfelé kapható, csokit rejtő adventi naptár.

advent-calendar-696x696.jpg

 A képek forrása:
http://wikimedia.commons.org
https://www.sacredheartpinellaspark.com/advent-wreath/
https://www.mein-adventskalender.de/adventskalender.../
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Qodmrv bfsrpf

Nmzigw, 2022.05.03 05:27

sildenafil pill - <a href="https://bestusasild.com/">buy sildenafil 50mg online</a> viagra on line