Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.17

Giordano Bruno megégetése

ferraribrunotesta.jpg

Filippo Bruno 1548-ban született a Nápoly közelében fekvő Nola városában. Édesapja katona volt, ki éles eszű fiát taníttatni akarta, ezért 17 évesen a domonkos rendbe küldte. Ekkor vette fel az eredeti Filippo helyett a Giordano nevet. Nápolyban töltötte novíciátusát, majd 1572-ben, 24 évesen pappá szentelték.

Alig fejezte be tanulmányait, máris szembekerült az egyházzal, mert nyíltan bírálta a szentháromság tant. Már 1578-ban menekülnie kellett hazájából. Itáliából a protestáns Genfbe ment, ahol áttért a kálvinista hitre. Beiratkozott a helyi egyetemre, de amikor egy röpiratban nyílt támadást intézett a Genfi Akadémia egyik legtekintélyesebb professzora ellen, Brunot ismét bíróság elé állították, és elüldözték a városból.

Ezt követően Giordano Bruno 1580-1592 között években bejárta egész Európát, és szinte a kontinens minden nagyvárosában élt egy ideig. A legtöbb helyen tanított is a helyi egyetemeken, ám mivel mindenhol vitákba keveredett a helyi professzorokkal, mindenhonnan elűzték. Frankfurtban megjelentette két könyvét is, melyekben kifejtette, hogy nem a Föld a világ közepe, de még csak nem is a Nap, mert ezekhez hasonló számtalan égitest létezik az Univerzumban és egyik sincs inkább a Világegyetem közepén, mint a másik, mert a Világegyetem – és ez tanításának lényege – végtelen.

Könyvei megjelenése után már akadtak hívei is, mint például Giovanni Mocenigo, aki el is hívta magához Velencébe. Itt egy ideig házitanító volt, aztán összeveszett Mocenigoval, aki 1592-ben bosszúból feljelentette a velencei inkvizíciónál.

Brunot letartóztatták, eretnekséggel vádolták. Kihallgatásai során kiderült, hogy Bruno szerzetesként – mivel egykor engedelmességi fogadalmat tett és hivatalosan soha sem bocsátották el a rendből – a Római Inkvizíció joghatósága alá tartozott, ezért 1593 elején Rómába vitték.

A per 7 éven keresztül folyt (1593-1599 közt), hiszen a lehető legnagyobb körültekintés­sel és alapossággal akartak eljárni az ügyben. Sok időt vett igénybe a tanúk kihallgatása és Bruno valamennyi írásának Rómába vitele is. A vádlott ez idő alatt az Angyalvárban tartózkodott, amely a középkorban a pápák menedékhelyeként, az újkorban pedig az inkvizíció börtöneként működött.

Rómában az inkvizíció tanácsa alaposan áttanulmányozta írásait. Sajnos sem a nyolc vádpontot tartalmazó irat, sem a peranyag más dokumentuma nem maradt az utókorra.

giordano-bruno.-dominio-publico.jpg

Bizonyos források szerint a per során azzal a kijelentésével haragította meg leginkább az egyházat (több száz évvel megelőzve korát), hogy a kor kezdetleges optikai eszközeivel is jól látható csillagok tulajdonképpen távoli Napok, körülöttük ugyanígy bolygók keringhetnek, s azokon a földihez hasonló élet lehetséges. A perben Bruno tetézte „bűneit”, mikor kifejtette, hogy Krisztus nem Isten, hanem mágus, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel, nem pedig keresztre feszítették.

Az 1600. február 8-án kihirdetett ítéletben ötször is elhangzott, hogy a vádlott „megbánás nélkül, hajthatatlanul és mereven” ragaszkodik eretnekségéhez. A máglyahalált kimondó döntés közlése alatt Bruno csak egyszer szólalt meg. A következőket mondta: „Lehet, hogy nektek, akik ítéletet hoztok, több okotok van a félelemre, mint nekem, aki elszenvedem azt.”

A városvezetők emberei a börtönbe vezették a vádlottat, ahol még nyolc napon keresztül fogva tartották, biztosítva annak lehetőségét, hogy visszavonja tévedéseit, de hiába. A 8 nap után egyes írások szerint a máglyára küldés előtt kitépték nyelvét, hogy ne tudja halála előtt szétkiabálni veszélyes tanait. Az élve elégetés 1600. február 17-én Rómában a Campo de' Fiorin történt.

 

Forrás:
https://24.hu/tudomany/2015/01/27/megegettek-mert-az-univerzum-vegtelen/
A képek forrása:
https://www.northernrenaissance.org/exile-in-that-infinity-giordano-bruno/
https://www.informa-tico.com/11-02-2020/homenaje-giordano-bruno

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rzqzyk fhrkdc

Jnsvzq, 2022.05.03 22:39

sildenafil 20mg - <a href="https://bestusasild.com/">buy viagra 100mg online cheap</a> sildenafil 150mg oral