Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.12

Ki nevezte el Amerikát Amerikának?

800px-ridolfo_del_ghirlandaio_-_ritratto_di_cristoforo_colombo_-1520-.jpg

Kolumbusz Kristóf, Amerika felfedezője (a kép a halála után készült, 1520-ban)

1492. október 12-én, több mint 500 évvel ezelőtt Kolumbusz Kristóf „felfedezte Amerikát”. Azért látom szükségesnek az idézőjelet, mert előtte mások is jártak már ott, amiről egy másik bejegyzésemben írok majd részletesen. Az Amerika név elterjedésében nagy szerepe volt egy német térképkészítőnek, MARTIN WALDSEEMÜLLERNEK.

Az amerikai kontinensen körülbelül 15.000 évvel ezelőtt jelent meg az ember. Ázsia észak-keleti részéből áramlottak be, a Bering-szoroson keresztül, és népesítették be az egész kontinenst. Akkoriban a tengerszoros földnyelvet képezett a két kontinens között, így könnyen átjárható volt.
A Bering-szoros ma is a legrövidebb pontján alig 85 km széles, a vízmélység pedig mindössze 30 méter. Egyes kutatások szerint kínai és japán hajósok elérték a mai Kalifornia partjait, és tisztában is voltak vele, hogy tőlük keletre egy hatalmas kontinens terül el, ám nem ismerték részletesen.

Kr.u. 1000 táján a vikingek, Grönlandról indulva, eljutottak Észak-Amerikába. Ők voltak az első európaiak, akik ide érkeztek. Új-Fundland partjainál megalapították első településüket, Vinlandot. A kolónia mintegy 10 évig létezhetett, utána a mostoha körülmények miatt elpusztult. Mivel akkoriban az új felfedezés hírét nem tudták könnyen továbbítani Európába, Amerika a feledés homályába merült.

Majdnem 500 évvel később, Kolumbusz Kristóf felvetette, hogy Ázsiát nem csak Afrika megkerülésével lehet elérni, ha nyugatnak indul, akkor is eljuthat Indiába a Föld gömb alakjának köszönhetően. 1492. október 12-én kötött ki a Bahama szigeteken, a mai San Salvadoron.

nao-santa-maria-1492.jpg

A Santa Maria, Kolumbusz vezérhajója egy 25 méter hosszú, három árbócos hajó volt.

nao_santa_maria.jpg

A Santa Maria rekonstrukciója, Amerika felfedezésének 500. évfordulójára készítették

untitled-design21.jpg

Kolumbusz első expedíciójának útvonala

Megdöbbenve tapasztalta, hogy az őslakosok egyáltalán nem olyanok, mint ahogy Marco Polo leírta őket. Az emberek nem ismerik a kereket, a puskaport és gyakorlatilag a fémeket sem. Mivel Kolumbusz azt hitte Indiában jár, az őslakosokat indiánoknak nevezte. Ebben a tudatban is halt meg.

Amerigo Vespucci jött rá először, hogy Kolumbusz valójában egy új földrészt fedezett fel. Martin Waldseemüller német kartográfus Vespucci beszámolói alapján olyan térképet rajzolt 1507-ben, ahol az Új-Világot már Amerikaként tünteti fel. 5 évvel később azonban meggondolta magát a névválasztást illetően, mivel sokakat felháborított, hogy nem Kolumbuszról nevezték el az új kontinenst.

unnamed.jpg

Martin Waldseemüller (XIX. századi festmény)

Ám mivel az új világtérkép legalább 1000 példányban jelent meg, az Amerika név viharosan terjedt. Egy ideig térképészek próbálták Indiák néven megnevezni a kontinenst, de az Amerika elnevezés visszavonhatatlannak tűnt Waldseemüller térképe miatt.

Ma az Amerikai Egyesült Államok fővárosa Washington D.C., ahol a D.C. rövidítése District of Columbia, amellyel Kolumbusz felfedezése előtt tisztelegnek.

 

A képek forrása:

https://www.flamingotravels.co.in/blog/2016/08/christopher-columbus-man-who-discovered-united-states-of-america

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolumbusz_Krist%C3%B3f

https://hu.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_(haj%C3%B3)#/media/F%C3%A1jl:Santa-Maria.jpg

http://www.markgraefler.de/region/persoenlichkeiten/markgraefler-persoenlichkeiten/martin-waldseemueller

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lytnuo wtfhdy

Lmuqjq, 2022.05.07 10:42

order prednisolone 5mg online cheap - <a href="https://prednisolonex.store/">generic prednisolone</a> order tadalafil 10mg pill

Bpeqit wtnqrl

Cqwaub, 2022.05.05 19:54

sildenafil brand - <a href="https://bestusasild.com/">viagra 150mg without prescription</a> sildenafil 50mg pills for men