Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.24

Miért éppen Alaszka?

alaszka-cimere-copy.jpg

1867. október 18-án Alaszka az Egyesült Államok birtokába került. Az idősebb generációk biztosan emlékeznek még a ’90-es évek képzeletbeli alaszkai kisvárosában játszódó sorozatára, itt azonban arról lesz szó, miért adták el az oroszok Alaszkát az amerikaiaknak.

Alaszka „felfedezője” Vitus Bering, dán származású orosz tengerész volt (róla nevezték el a Bering-szorost). 1741 júliusában pillantotta meg a déli partokat, egy napra kikötött a Kodiak-szigeten, majd az Aleut-szigetek mentén indult visszafelé.

Az oroszok számára Alaszka főként a szőrmekereskedelem miatt volt fontos (elsősorban a tengeri vidrákat vadászták). A szőrmekereskedelmet felügyelő Orosz-Amerikai Társaság azonban nem tudott nyereségesen működni, mivel a szállítás költségei igen magasak voltak, az őslakosok támadásai pedig állandó veszélyt jelentettek. A komoly kereskedelmi konkurencia mellett, esély volt egy brit vagy egy amerikai katonai támadásra is.

Miután a krími háborúban is súlyos vereséget szenvedett, az orosz Birodalom eladta a területet az Egyesült Államoknak. 1867. március 29-én Edward de Stoeckl nagykövet és William Henry Seward külügyminiszter megfogalmazta a szerződést, melyet Andrew Johnson elnök jnúius 20-án írt alá, a szenátus pedig nagy többséggel fogadott el. A vételár mindössze 7,2 millió dollárnyi arany volt. A megállapodás rögzítette, hogy magántulajdont nem foglalnak le, és a templomok birtokjoga az orosz egyház kezében marad.

az-ortodox-orokseg.jpg

1867. október 18-án Sitkában, az orosz közigazgatás központjában felvonták az amerikai zászlót. Ma már ünneplik (Alaska Day), de a kortársak egyáltalán nem lelkesedtek ezért az üzletért, az új területet Seward Jégszekrényének vagy Johnson Jegesmedvekertjének csúfolták. Alaszka nem tagállamként csatlakozott az Egyesült Államokhoz, hanem csupán mint territórium. 1959. január 3-án lett az unió 49. állama.

Érdekességek:

- Alaszkában tört ki a történelem legnagyobb aranyláza, 1896-1897-ben. Következményei közül kiemelendő a társadalom átalakulása (az aranyásók közül sokan végleg letelepedtek), új települések jöttek létre, melyek közül sok nagyvárossá fejlődött, kiépült a vasúthálózat a bányák és a kikötők között.

alaska-aranylaz.jpg

- a hidegháborúban kezdett Alaszka felértékelődni az amerikaiak szemében. A két szuperhatalom közti távolság a Bering-szorosnál mindössze 85 km volt, az amerikai kormány ezért számos rakétasilót épített ki, melyek nagy részét mára már elhagyták.

alaszka-terkep.png

Képek forrása: https://commons.wikimedia.org/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Qxvsca huhvnj

Fljsyo, 2022.05.06 02:07

order viagra online - <a href="https://bestusasild.com/">generic sildenafil</a> sildenafil 50mg price