Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.07

Romba dőlt volna fél London, ha sikerrel jár a lőporos összeesküvés

guy_fawkes_by_cruikshank.jpg

Guy Fawkes (metszet, 1840)

A kép forrása: http://wikimedia.org/wikipedia/commons/

Guy Fawkes, a lőporos összeesküvés legismertebb résztvevője 1570-ben született a York városához tartozó Stonegate településen. Szülei az anglikán egyház hívei voltak, de Guy családja anyai ágról titokban katolikus volt. Világra jövetelekor Angliában igen élesek voltak a vallási ellentétek. VIII. Henrik 1534-ben szakított Rómával és létrehozta az anglikán egyházat, amelynek fejévé saját magát tette meg.

Két évtizeddel később idősebb lánya, a katolikus Mária lett a királynő, aki tűzzel-vassal üldözte a protestánsokat, kiérdemelve a Véres melléknevet. Húga, az 1558-ban trónra lépett Erzsébet visszaállította az anglikán egyházat, de ezt sok katolikus nem fogadta el.

Guy Fawkes igen korán elveszítette édesapját. Anyja másodszor egy katolikus férfihoz ment hozzá, aki mostohafiát titokban katolikus szellemben nevelte. Fawkes kalandor szelleme és vallási buzgalma késztette őt arra, hogy 1592-ben Németalföldre hajózzon és beálljon a lázadó protestánsok ellen harcoló spanyol seregbe. Itt egészen a kapitányi rangig vitte, s elsajátította lőpor használatának mesterségét.

1603-ban került kapcsolatba a Robert Catesby által vezetett katolikusok csoportjával, akik a protestáns I. Jakab meggyilkolását tervezték, hogy helyére kilencéves lányát, Erzsébetet ültessék, majd ismét a katolicizmust tegyék államvallássá. Catesby és társai első ülésüket egy londoni kocsmában tartották, és arra jutottak: a parlament két házának első ülésnapján a levegőbe röpítik az épületet a királlyal és az összes főrenddel, képviselővel együtt. Választásuk Fawkesra esett.

1604. május 24-én házat béreltek a Westminster palota szomszédságában, majd a pincéből alagutat kezdtek ásni. Már a parlament falának közelében jártak, amikor zajt hallottak. Nagy szerencséjükre kiderült, hogy a túloldalon egy olyan pince van, amely benyúlik a parlament épülete alá is. Sikerült a helységet kibérelniük és 36 hordó, kb. másfél tonna puskaport helyeztek el megfelelő helyeken. Ez a mennyiség a Westminster apátságot és a környező utcákat is romba dönthette volna.

A hordókat szénnel és tűzifával leplezték, a kanócot Fawkes-nak kellett volna meggyújtania, majd a Temzén át elmenekülnie. Az előkészületek 1605 májusában befejeződtek, de a parlament ülését pestisjárvány miatt november 5-re napolták el. Időközben több összeesküvőnek is aggályai támadtak, mert attól tartottak, a merénylet ártatlanok és katolikusok életét is követelheti, de Catesby hajthatatlan maradt. A késedelem végzetesnek bizonyult számukra: október 26-án az erős katolikus kapcsolatokkal rendelkező Lord Monteagle levelet kapott, amely arra intette: „maradjon távol az üléstől, mert az rettenetes csapást fog szenvedni”. A megrettent Monteagle a királyi tanács elnökéhez, Sir Robert Cecilhez fordult. Monteagle egyik szolgáján keresztül Catesby is hírt kapott a levélről, de kitartott az eredeti tervek mellett. A levelet Cecil bemutatta a királynak, aki a robbanást is jelentő csapás (blow) szó miatt gyanút fogott és elrendelte az épület átvizsgálását. Erre az ülés kezdete előtti nap, 1605. november 4-én éjszaka került sor. A második, alaposabb kutatás alatt már felfedezték a lőport, amelyet Fawkes fel akart robbantani, de lebirkózták.

guy_fawkes_henry_perronet_briggs.jpg

A lőporos összeesküvés felfedezése (Henry Perronet Briggs festménye, 1823)

A kép forrása: http://wikimedia.org/wikipedia/commons/

Két napi kínvallatás után árulta el társait, az iszonyatos tortúra után csak olvashatatlanul tudta aláírni vallomását.

Elfogták a többi összeesküvőt is. Tárgyalásukra 1606. január 26-án került sor, és bár csak egyikük vallotta magát bűnösnek, valamennyiüket halálra ítélték. Fawkesra január 31-én került sor, de mielőtt nyakába illeszthették volna a hurkot, leugrott a bitófa létrájáról és kitörte a nyakát. Holttestét így is felnégyelték és elküldték a királyság négy sarkába.

2003-ban a wales-i Aberystwyth Egyetem robbanási tanulmányokkal foglalkozó központ munkatársai tanulmányozták, milyen hatása lett volna a robbanásnak. Körülbelül 36,5 méter sugarú körben teljes pusztulással járt volna a hatás a detonációt követően. A falak és a tetők 91 méter távolságon belül károsodtak volna, az ablakok pedig 900 méteren belül törtek volna be. A Parlament és a Westminster-apátság épületei gyakorlatilag megsemmisültek volna.

A puskapor-összeesküvés leleplezése után, november 5-én este a londoni nép örömtüzeket gyújtott a parlament előtt, ezt a szokást néhány hónappal később, ünnepnapként törvénybe iktatták, de a mulatozás eldurvulása miatt a törvényt 1859-ben eltörölték. A még ma is fellobbanó máglyákon Fawkest, vagy a közvélemény szemében éppen gonosznak számító személyeket ábrázoló bábukat is elégetnek. A fölfelé kunkorodó bajusszal, hegyes szakállal ábrázolt, Anonymous-maszkként is ismert Guy Fawkes-maszk mai alakját az 1982-ben megjelent V, mint Vérbosszú című képregényben nyerte el, és mára az elnyomás elleni fellépés jelképévé vált.

A brit uralkodó ma már csak évente egyetlen napon, a hivatalos parlamenti év kezdetén lép be a parlament épületébe, hogy elmondja törvényalkotási programismertető beszédét. A ceremónia előkészületei előző este kezdőnek, amikor az elit testőrség tagjai ceremoniálisan átkutatják a pincéket, nem rejtett-e el ott puskaport valamely merénylőjelölt.

„Ne feledd, ne feledd az összeesküvést és november ötödik napját,

okod nincs feledni, emléket temetni, őrizd az emléket tovább.”

 

Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20200413-450-eve-szuletett-guy-fawkes-az-angol-loporosszeeskuves-vezetoje.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Qofawg scpusf

Pquhgc, 2022.05.03 16:06

cheap viagra generic - <a href="https://bestusasild.com/">buy sildenafil 50mg online</a> order sildenafil 50mg generic