Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.08

V. A római világ

1. A Róma alapításáról szóló monda

 

Az égő Trójából menekült el Aeneas, aki Itáliában kötött ki, és megalapította Alba Longa városát. Utódai királyként uralkodtak itt.

batoni-_pompeo_---_aeneas_fleeing_from_troy_---_1750.jpgAeneas menekülése Trójából (Pompeo Batoni festménye, 1750)

Aeneas egyik leszármazottját, Numitort az öccse, Amulius letaszította a trónról, és a lányát, Rhea Silviát a Vesta papnők közé küldte (akik olyanok voltak, mint az apácák), hogy ne lehessenek gyerekei.

Mars, a háború istene beleszeretett Rhea Silviába, és ikreik születtek: Romulus és Remus. Amulius megparancsolta, hogy az ikreket öljék meg, ám a szolgák az istenekre bízták a döntést: egy teknőben a folyóra rakták őket. A teknő fennakadt a bozótban. Mars isten egy farkast küldött, hogy táplálja az ikreket.

she-wolf_suckles_romulus_and_remus.jpg

A rómaiak és az újlatin népek jelképe az anyafarkas-szobor Romulussal és Remussal. Az újabb kutatások szerint a farkas a középkorban készült, a testvérpárral később egészítették ki (XV. század).  

Később egy pásztor rájuk talált, s felnevelte őket. Felnőve kiderült minden: kiszabadították anyjukat és nagyapjukat. Megmenekülésük helyszínén új várost alapítottak, melynek neve Róma lett. Miután Romulus megölte Remust, ő lett Róma első királya.  

romulus-es-remus.jpgTe is készíthetsz ilyen képregényt a https://www.storyboardthat.com/ oldalon!

 

2. Az ókori Róma alapítása – a valóság

 

08.-italia-a-kezdeti-idoszakban.jpg

A római civilizáció bölcsője az Appennini-félsziget (Itália), amelynek nagy része hegyvidék. Északon az Alpok húzódnak, az egész félszigeten hosszában pedig az Appenninek hegyburkolata található. A Pó folyó mentén és a tengerparton síkság van. 

Az emberek földműveléssel, állattenyésztéssel, halászattal foglalkoztak.

Itáliában több nép élt: ligurok, etruszkok, italikusok (latinok - Róma alapítói, szabinok, szamniszok). Ennek a sok népnek a keveredéséből jött létre a római kultúra és civilizáció.

okori-roma-7-dombja.jpg

Róma városa hét dombra épült.

 

3. A római állam terjeszkedése

 

Kezdetben Róma királyság volt (Kr.e.753-509). Kb. 250 éven át 7 király vezette. A királyt választották, és nem egyedül uralkodott, hanem a nemzetségfőkből álló szenátussal közösen.

Mivel Róma hetedik királya zsarnokként uralkodott, elűzték, és új kormányzási formát vezettek be, a köztársaságot. A köztársaság idején a (Kr.e. 509-27) az állam élén két konzul állt, akiket egy évre választottak, és hivatali idejük leteltével be kellett számoljanak tetteikről a szenátusnak.

Rendkívüli esetben (pl. háború) 6 hónapra teljhatalommal rendelkező diktátort választottak.

A köztársaság idején Róma terjeszkedni kezdett, fokozatosan meghódították a szomszédos népeket. A legnagyobb harcokat a karthágói punokkal vívták, akiket három háborúban győztek le. A leghíresebb pun hadvezér Hannibál volt, aki seregével átkelt az Alpokon.

08a.-haboru-a-punokkal.jpg

A fenti videó a zámai csatát (Kr.e. 212) és a rómaiak által itt alkalmazott taktikát mutatja be.

 

4. A római állam virágkora

 

A Kr.e. I - Kr.u. I. század közötti időszakot nevezzük a Római Birodalom virágkorának. Újabb és újabb területeket hódított meg. Ezeket tartományokba szervezték.

Iulius Caesar meghódította Galliát és eljutott Britanniába.

09.-caesar-hoditasai.jpg

Kijavíttatta a régi naptárt, amelyet a XVI. századig használtak Európában = julián naptár. Bevezette a szökőévet és születése hónapját róla nevezték el júliusnak.

Megvádolták, hogy király akar lenni, ezért 23 késszúrással meggyilkolták.

death_of_julius_caesar_2.pngCaesar meggyilkolása (W. H. Sullivan festménye, 1888)

Iulius Caesarhoz több híres szólás kötődik, az egyik legismertebb: „A kocka el van vetve.” Itt olvashatsz bővebben arról, mit jelent ez: 

https://www.torilecke.net/cikkek/okor/atlepte-a-rubicon-folyot-es-ezzel----elvetette-a-kockat----iulius-caesar.html

Caesar utóda Octavianus (Augustus) lett az első császár. Kr.e. 27 – Kr.u. 14 között uralkodott. Ez az időszak egy boldog békeidőszak volt.

A birodalom legnagyobb kiterjedését Traianus császár idején érte el, aki meghódította Daciát is.

https://vimeo.com/52953688?fbclid=IwAR3-Yn17xsLamGNl3glHPisMMs7jYidlsB6-FaHPGIQnk3r7Zk1qV__T_l0

Ha rákattintasz a fenti linkre, megtekintheted a hidat, melyet azért építtetett a Dunán Traianus császár, hogy megkönnyítse Dacia elfoglalását.

Ebben a videóban Traianus oszlopának rekonstrukcióját láthatod, amely a dák-római háborúk emlékére készült. Ilyen színes volt eredetileg.

A meghódított területeken a rómaiak elterjesztették a római civilizációt: utak, fürdők, vízvezetékek stb. A meghódított népek közül sokan átvették a rómaiak nyelvét, vallását, szokásait. Ezt nevezzük romanizációnak.

te-romaban--roma-nalad.jpgAmikor meglátogatod Rómát... és amikor Róma tett látogatást nálad - van különbség!

 

5. A római hadsereg

 

562bd9808e43a4bba974b2b1324249ed.jpg

A római hadsereg tagjai eleinte kizárólag 17-46 év közötti, földtulajdonnal rendelkező római polgárok lehettek. A felszerelésről minden katona maga gondoskodott.

Kezdetben a harcok Róma közelében folytak, és nem vettek igénybe sok időt. A hódítások folyamán azonban a hadjáratok egyre távolabb zajlottak, ezért a kisbirtokosok közül sokan tönkrementek.

A hadseregnek nem volt utánpótlása, mivel az elszegényedett polgárok nem tudtak a felszerelésükről gondoskodni.

Egy idő után bevezették, hogy a Rómába költözött nincstelenek is lehessenek katonák.

roman-testudo.jpgA teknősbéka hadművelet

A katonai szolgálat alatt zsoldot fizettek nekik, leszereléskor – mint veteránok – földet és pénzt kaptak.

A római hadsereg alapegysége a légió volt, amely kb. 6000 nehézfegyverzetű gyalogos katonából állt. 

0_xl51o6isarpgue4f.jpg

A római légiók castrum-nak nevezett katonai táborokban állomásoztak.

 

Ha szeretnél többet megtudni a római hadseregről, nézd meg ezt a videót:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.