Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.26

12. Az 1848-as forradalom a Román Országokban

 

Célok:

          - függetlenség vagy autonómia (önállóság)

          - az orosz protektorátus (védnökség) eltörlése

          - reformok (mezőgazdaság és közigazgatás terén)

          - kevesebb adó

          - a robot (munkában történő adózás) eltörlése

          - földosztás.

1. Moldva A bojárok és a városiak Iaşiban szerveztek egy gyűlést. Kérvényt állítottak össze, amelyben elítélték Mihail Sturdza fejedelem önkényuralmi politikáját. A mozgalmat gyorsan leverték, a vezetőket száműzetésbe kényszerítették.

mihail_sturdza.jpg

costache_petrescu_-_grupul_de_manifestanti_pentru_revolutie_la_1848.jpg

2. Havasalföld Egy Forradalmi Bizottság fegyveres felkelést szervezett. 1848. június 9/21-én az Islazi Kiáltványban a havasalföldi forradalmárok közzétették forradalmi programjukat. Gheorghe Bibescu fejedelem lemondott és elmenekült az országból.

gheorghe_bibescu.jpg

 

 

islazi-kialtvany.jpgzaszlo-1.-valtozat.pngzaszlo-2.-valtozat.pngIdeiglenes kormány alakult, amelyet súlyos belső ellentmondások jellemeztek.

1848 július-szeptember – török és orosz csapatok szétverték a forradalmat.

1849 április – az oroszok és törökök közötti Balta Liman-i egyezmény helyreállította a Román Országokban a Szervezeti Szabályzatok rendszerét.

3. Erdély 1848. május 3/15-én a Balázsfalvi Nemzetgyűlésen bemutatták a románok forradalmi programját.

blaj.jpgsimion_barnutiu.jpg

Simion Bărnuţiu volt az erdélyi román értelmiség egyik hangadója, amelynek nevében elutasította Erdély és Magyarország egyesülését.

Ennek ellenére a kolozsvári országgyűlésen az erdélyi rendek (magyarok, székelyek, szászok) megszavazták az egyesülést, ami a román-magyar viszony megromlásához vezetett.

A románok kinyilvánították Bécs iránti hűségüket, mert egy önálló román államalakulat létrehozását remélték a Habsburg Birodalmon belül. Avram Iancu a Nyugati Érchegység területén csapatokat szervezett és ellenforradalmat indított, remélve, hogy így valóra válhatnak az erdélyi románok nemzeti célkitűzéseit.

avram_iancu.jpg

646x404.jpg

Közben Budapesten átvette a hatalmat a Honvédelmi Bizottság, Kossuth Lajos vezetésével. Az osztrák csapatok megtámadták Magyarországot és elfoglalták a fővárost, ezért a Kossuth-kormány kénytelen volt áttenni a székhelyét Debrecenbe.

Erdélyben Bem tábornok, a magyar hadak helyi parancsnoka sorra nyerte az osztrákok elleni csatákat és bevonult Kolozsvárra. Az osztrákok kénytelenek voltak segítségül hívni a Havasalföldön állomásozó orosz csapatokat.

Ezekben a nehéz időkben, 1849 júliusában a magyarok és a románok megbékélési tervezetet írtak alá. A megbékélési tervezet szövegét itt lehet elolvasni: http://mek.oszk.hu/04800/04882/html/szabadku0161.html

Túl későn történt, mert a cári csapatok sorra aratták a győzelmeket a magyarok felett. 1849. augusztus 13-án Világosnál Görgey letette a fegyvert az oroszok előtt. Véres megtorlás következett, amely 1849. október 6-án az aradi 13 vértanú kivégzésével érte el tetőpontját.

01.jpg

Bár a forradalmaknak mindenütt véget vetettek, célkitűzéseik mégis rendre megvalósultak: a nemzetek Európája végül győzött a dinasztikus alapokon szerveződő Európán.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Zcfxpi bjdbsp

Tmdsry, 2022.05.04 15:48

buy viagra generic - <a href="https://bestusasild.com/">purchase sildenafil pill</a> sildenafil 100mg brand